Ananasowy wczesny
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia dodane przez forumowiczów) |
(→Opis: uzupełnienie) |
||
| (Nie pokazano 6 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
| - | |odmiana=Ananasowy | + | |odmiana=Ananasowy wczesny |
| - | + | ||
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|masa grona=190 | |masa grona=190 | ||
|masa jagód=3,2 | |masa jagód=3,2 | ||
|smak=ananas , labrusca | |smak=ananas , labrusca | ||
| - | |termin dojrzewania= | + | |termin dojrzewania=20.09-7.10 |
| + | |SAT=2580-2930 | ||
| + | |ilość dni dojrzewania=153-166 | ||
|mrozoodporność=-27 | |mrozoodporność=-27 | ||
|kolor gron=zielone-żółte | |kolor gron=zielone-żółte | ||
| Linia 22: | Linia 23: | ||
zbiór 06.09. ; masa gron 193g; masa jagód 3,17g; ekstrakt 19,1% | zbiór 06.09. ; masa gron 193g; masa jagód 3,17g; ekstrakt 19,1% | ||
| - | == | + | Poniżej wg |
| + | Stolni odrudy revy vinne; Pavel Pavlousek; wydani nr 2 - https://books.google.pl/books?id=C3dODwAAQBAJ&dq=odr%C5%AFda+Suzi+SAT&hl=pl&source=gbs_navlinks_s | ||
| + | SAT=2580-2930; termin dojrzewania (Lednice) 20.09-07.10 ; ilość dni dojrzewania ;153-166 | ||
| + | == Choroby == | ||
| + | m.rz. 6 ; m.pr. i sz.pl. 5 ; wg 9 cio pkt skali (9 najb.odporne) | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
| Linia 43: | Linia 48: | ||
'''Koronka''' | '''Koronka''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| - | + | ||
| - | + | ||
</gallery> | </gallery> | ||
'''Liście''' | '''Liście''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| - | Plik:IMG 20170812 151433925.jpg| | + | Plik:IMG 20170812 151433925.jpg|Ananasowy wczesny , liść , szklarnia 12.08.2017 |
| - | Plik: | + | Plik:IMG 20170812 151358424.jpg|Ananasowy wczesny , spód liścia , szklarnia 12.08.2017 Wierzba75 |
</gallery> | </gallery> | ||
| Linia 62: | Linia 67: | ||
'''Grona''' | '''Grona''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| - | + | Plik:IMG 20170812 151538560.jpg|Ananasowy wczesny - grona , szklarnia 12.08.2017 Wierzba75 | |
| - | + | Plik:Grono2017 09 01.jpg|Ananasowy wczesny - grono , szklarnia 01.09.2017 Wierzba75 | |
</gallery> | </gallery> | ||
Aktualna wersja na dzień 20:30, 10 kwi 2018
| Ananasowy wczesny | |
|---|---|
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Masa grona | 190 g |
| Masa jagód | 3,2 g |
| smak | ananas , labrusca |
| SAT | 2580-2930 |
| Termin dojrzewania | 20.09-7.10 |
| Ilość dni dojrzewania | 153-166 |
| Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
| Kolor gron | zielone-żółte |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | ogólne |
| Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Opis
"Techniczny gatunek winorośli, pochodzący z Francji albo Belgii (tego nie ustalono), o wczesnym terminie dojrzewania: 115-120 dni. Dojrzewa w połowie sierpnia. Krzewy średniej siły wzrostu. Kiście są średnie, 200-230 g, cylindryczne ze skrzydłem, średniej gęstości. Jagody są drobne, o masie 2,1-2,3 g, okrągłe, bursztynowe-żółte. Miąższ jest soczysty, nie śluzowaty, ma niezwykły smak z ananasowo-truskawkowym aromatem, często przy wysokim poziomie cukrów wyczuwa się karmelowy ton. Skórka owoców jest cienka. Odmiana wyróżnia się bardzo wysokim poziomem cukrów - do 34 g / 100 cm3 , przy kwasowości 3,5 do 5 g /litr. Łozy drewnieją bardzo dobrze. Płodnych łóz jest 70-80 %, liczba gron przypadających na łozę 1,4 do 1,6. Obciążenie krzewu powinno wynosić 30 do 40 oczek, zalecane cięcie łóz na 3-4 oczka. Mrozoodporność około -27 °C. Ta odmiana winorośli wyróżnia się podwyższoną odpornością na mączniaki rzekomego i prawdziwego oraz szarą pleśń. Dojrzałe owoce mogą długo wisieć na krzewach, nie tracąc wartości smakowych i dobrej jakości towarowej. Odmiana jest dość wytrzymała na transport. Ananasowy wczesny nadaje się do spożycia w stanie świeżym oraz do wyrobu deserowego wina." KT70 na podstawie http://vinograd.info/sorta/vinnye/ananasnyi-rannii.html
Skierniewice 2011 - uprawa polowa zbiór 06.09. ; masa gron 193g; masa jagód 3,17g; ekstrakt 19,1%
Poniżej wg Stolni odrudy revy vinne; Pavel Pavlousek; wydani nr 2 - https://books.google.pl/books?id=C3dODwAAQBAJ&dq=odr%C5%AFda+Suzi+SAT&hl=pl&source=gbs_navlinks_s SAT=2580-2930; termin dojrzewania (Lednice) 20.09-07.10 ; ilość dni dojrzewania ;153-166
Choroby
m.rz. 6 ; m.pr. i sz.pl. 5 ; wg 9 cio pkt skali (9 najb.odporne)
Cięcie
Synonimy
Ananasnyj Ranny, Ananasnyi ranni
Tematy na naszym forum
Literatura
http://www.winogrona.org/forum/post155607.html#p155607 http://vinograd.info/sorta/vinnye/ananasnyi-rannii.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Zdjęcia dodane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 20.09-7.10 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Ilość dni | 153-166 + |
| Kolor gron | zielone-żółte + |
| Masa | 190 g + |
| Masa jagód | 3,2 g + |
| Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
| Odmiana | Ananasowy wczesny + |
| Sat | 2.580 -2930 + |
| Smak | Ananas , labrusca + |
| Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
| Zawartość cukrów | 19 + |

