Oberlin noir
Z Winogrona.org
| Linia 39: | Linia 39: | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:Domniemany Oberlin noir, kwiatostan.jpg| Domniemany Oberlin noir - kwiatostan maj 2018; foto: Dolnoslonzok | Plik:Domniemany Oberlin noir, kwiatostan.jpg| Domniemany Oberlin noir - kwiatostan maj 2018; foto: Dolnoslonzok | ||
| - | + | </gallery> | |
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Wersja z 14:25, 6 cze 2018
| Oberlin noir | |
|---|---|
| Rodzice | Millardet x Gamay |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Francja |
| Masa grona | 100 g |
| Kolor gron | fioletowo-czarne |
| Zapylanie | własnopylna |
Opis
Międzygatunkowa krzyżówka między Millardet a gamay uzyskana przez Philipa Christiana Oberlina (1831-1915), który w 1897 r. stworzył także Oberlin Wine Institute w Colmar (Haut Rhin). Ta hybrydowa odmiana była bardzo popularna w północno-wschodnim regionie Francji, od Alzacji po Burgundię, także w Pays de Loire oraz w Centrum. Dziś czarny Oberlin praktycznie już nie jest uprawiany. Grona małe i średnie, cylindryczne, mniej lub bardziej luźne; jagody małe, kuliste lub lekko eliptyczne, skórka bardzo cienka koloru fioletowego czarnego do ciemnej czerni z pełną dojrzałością, z barwiącym sokiem.
Choroby
Jest dość odporny na mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego.
Cięcie
Zalecane jest długie cięcie
Synonimy
595 Oberlin
Wina
Daje bardzo kolorowe wino, bogate w taniny, o rustykalnym smaku, z obecnością diglukozydów antocyjaninowych.

