Irsai Oliver
Z Winogrona.org
(→Wina: "") |
(→Inne zdjęcia: grono) |
||
| Linia 43: | Linia 43: | ||
[http://www.svcr.cz/uploads/gallery/original/2.jpg kształt liścia i grona] | [http://www.svcr.cz/uploads/gallery/original/2.jpg kształt liścia i grona] | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
| - | Węgry:[http://www.csemegeszolo.hu/images/fajtak/Irsai%20Oliver%202.jpg Irsai Oliver - grono]; [http://hungaricumborszalon.hu/kepek/_kep_74.jpg grona]; | + | Węgry:[http://www.csemegeszolo.hu/images/fajtak/Irsai%20Oliver%202.jpg Irsai Oliver - grono]; [http://hungaricumborszalon.hu/kepek/_kep_74.jpg grona]; ;Wikimedia [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Irsai_Oliver_from_Moldova.JPG grono i liście];trhvin:[http://www.trhvin.cz/uploaded/article_images/0000/0066/irsai_oliver.jpg grona];saphara.cz:[http://www.sapara.cz/img/p/14-85-thickbox.jpg grono] |
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
Wersja z 21:18, 6 kwi 2013
| Irsai Oliver | |
|---|---|
| Irsai Oliver - grono, Foto: Kamil Wiśniowski | |
| Rodzice | Pozsonyi x Csaba Gyoengye |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Węgry |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm |
| smak | muszkat |
| SAT | 2300 |
| Termin dojrzewania | 11-20.09 |
| Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
| Kolor gron | żółte |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Choć ma niezbyt efektowne owoce, ze względu na ich znakomity smak jest bardzo dobrą odmianą deserową. Do amatorskiej uprawy w cieplejszych rejonach kraju lub pod ciepłymi murami. Odmiana dość wrażliwa na choroby (mączniaki).[1] [2]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Zołotistyj Rannij, Aranylo, Karola, Karai Aranylo
Wina
Wg servisu "www.wineoczechrepublic"
podstawowa charakterystyka wina jakościowego: Jasnożółta barwa, zapach muszkatowy, delikatna korzenność smaku, niższa a nawet niska zawartość kwasów, czasem nieco gorzkie, wino mniej pełne; krótsze." Wino charakteryzuje się muszkatowo-korzennym zapachem i niską zawartością kwasów. Bardzo często wchodzi w skład mieszanek z winami bardziej kwaśnymi, najlepsza jest mieszanka z Ryzlinkiem vlašskim. Często używa się go do produkcji młodych win (tegorocznych). Jako czyste wino odmianowe szybko się starzeje.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
Węgry:Irsai Oliver - grono; grona; ;Wikimedia grono i liście;trhvin:grona;saphara.cz:grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
| Dojrzewanie | 11-20.09 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | żółte + |
| Kraj | Węgry + |
| Masa | 150 g + |
| Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
| Odmiana | Irsai Oliver +, Pozsonyi + i Csaba Gyoengye + |
| Rozmiar jagód | 15 mm + |
| Sat | 2.300 + |
| Smak | Muszkat + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

