STG S101
Z Winogrona.org
STG S101 hybryda s. cerevisiae
Szczep szlachetnych drożdży Saint Georges został wyselekcjonowany w regionie Beaujolais ze względu na zdolność wysokiej produkcji estrów w niskich temperaturach.
• Szybki start fermentacji • Regularna i ciągła fermentacja od 8°C • Średnie zapotrzebowanie na azot. Do moszczu poddanego fermentacji zawierającego azot w granicach 150 – 180 mg/l należy po 24 godzinach od startu fermentacji dodać 20 g/hl fosforanu dwuamonowego i 20 g/hl preparatu Springferm • Dobra tolerancja alkoholu • 16,5 g/l cukru daje 1 % obj. alkoholu • Niska produkcja kwasowości lotnej (poniżej 0,18g / l) • Bardzo niska produkcja dwutlenku siarki • Niska produkcja wyższych alkoholi • Doskonałe zdolności do autolizy pomagają w przeprowadzeniu fermentacji mlekowej • Wysoka produkcja estrów • Dzięki kriofilnemu charakterowi drożdże Saint Georges S101 są idealne do prowadzenia fermentacji win czerwonych, białych oraz różowych w temperaturze 8-10°C.
Są one zalecane również do moszczy na których została przeprowadzona zimna maceracja. Drożdże Saint Georges S101 uwydatniają owocowe i kwieciste aromaty. Są doskonałym wyborem przy produkcji win świętomarcińskich, z wykorzystaniem procesu maceracji węglowej lub termowinifikacji jak i win różowych charakteryzujących się świeżością i lekkością w zakończeniu. Ze względu na pochodzenie Saint Georges S101 są szczególnie zalecane do szczepów Pinot Noir i Gamay, jak również do produkcji lekkich czerwonych win.
Powrót: http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCd%C5%BCe_szlachetne_-_specyfikacja_szczep%C3%B3w