Siegerrebe
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: galeria) |
(→Dojrzewanie: dojrzewanie) |
||
| Linia 29: | Linia 29: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
==Dojrzewanie== | ==Dojrzewanie== | ||
| - | *Nasielsk | + | *Nasielsk - Jako odmiana deserowa gromadzi odpowiednią proporcję cukrów i kwasów. Jako odmiana winna wymaga kontroli poziomu kwasów w końcowej fazie [https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sieger-dojrzewanie-2009-2013.jpg dojrzewania]. |
| - | Jako odmiana deserowa gromadzi odpowiednią proporcję cukrów i kwasów. | + | |
| - | Jako odmiana winna wymaga kontroli poziomu kwasów w końcowej fazie | + | |
| - | + | ||
| - | + | ||
| - | + | *Skierniewice 2012 - zbiór: 15/09; plon: 1,1 kg/krzew; masa gron: 142g; masa jagód : 2,96g; ekstrakt: 18,1% | |
| - | + | ||
==Wino== | ==Wino== | ||
Wersja z 18:55, 16 sty 2014
| Siegerrebe | |
|---|---|
| Siegerrebe - grona ; Foto: dziadek2(Roman) | |
| Rodzice | Magdalenka Andegaweńska x Gewürztraminer |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Niemcy |
| Masa grona | 160 g |
| Rozmiary jagód | 18 mm |
| smak | muszkat |
| SAT | 2400 |
| Termin dojrzewania | 11-20.09 |
| Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
| Kolor gron | różowe |
| Zastosowanie | ogólne |
Opis
Ogólnouzytkowa odmiana przeznaczona zarówno do bezpośredniego spozycia jak i na wino. Ze względu na dość mierną morozoodporność odmiana do amatorskiej uprawy w najcieplejszych rejonach kraju. Po odmianie Magdalenka Andegaweńska odziedziczyła wczesną porę dojrzewania a po odmianie Gewürztraminer aromaty. Okrywana na zimę może być uprawiana nawet w północnych rejonach o skróconym okresie wegetacji – tam gdzie Gewürztraminer nie zawsze dojrzewa.
Choroby i Szkodniki
Odmiana atakowana przez osy i szerszenie, co może skutkować występowaniem szarej pleśni.
Cięcie
Dojrzewanie
- Nasielsk - Jako odmiana deserowa gromadzi odpowiednią proporcję cukrów i kwasów. Jako odmiana winna wymaga kontroli poziomu kwasów w końcowej fazie dojrzewania.
- Skierniewice 2012 - zbiór: 15/09; plon: 1,1 kg/krzew; masa gron: 142g; masa jagód : 2,96g; ekstrakt: 18,1%
Wino
Wikimedia:wino
Synonimy
Alzey 7957; Sieger
Literatura
http://vinograd.info/sorta/vinnye/zigerrebe.html
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=83&view=odmiana
Opinie na forum: Siegerrebe
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: – liść; ;– spodnia strona liścia; ;– koronka; ;- grono; ;– grona
Inne zdjęcia
Wikimedia:galeria
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
| Dojrzewanie | 11-20.09 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | różowe + |
| Kraj | Niemcy + |
| Masa | 160 g + |
| Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
| Odmiana | Siegerrebe +, Magdalenka Andegaweńska + i Gewürztraminer + |
| Rozmiar jagód | 18 mm + |
| Sat | 2.400 + |
| Smak | Muszkat + |
| Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |

