De Chaunac
Z Winogrona.org
(→Dojrzewanie: SD Dąbrowice) |
(→Zdjęcia: fotki - linki) |
||
| Linia 51: | Linia 51: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| - | Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZd.php?data=1067.jpg//3469 koronka], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesAccResultZd.php?data=5935.jpg//3469 koronka_spód], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZd.php?data=227.jpg//3469 liście], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZe.php?data=689.jpg//3469 rozmiar grona], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZe.php?data=2737.jpg//3469 grono], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZd.php?data=2736.jpg//3469 grona] | + | Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZd.php?data=1067.jpg//3469 koronka], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesAccResultZd.php?data=5935.jpg//3469 koronka_spód], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZd.php?data=227.jpg//3469 liście], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZe.php?data=689.jpg//3469 rozmiar grona], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZe.php?data=2737.jpg//3469 grono], [http://www.vivc.de/searchPictures/dbPicturesResultZd.php?data=2736.jpg//3469 grona]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211602 liść – rozmiary]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?224254 liść – spód]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271748 kwiatostany]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211944 grono]; ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?315994 grono, jagody, pestki] |
'''Inne zdjęcia:''' Cornell University [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/dechaunac1.jpg grona] | '''Inne zdjęcia:''' Cornell University [http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/Varietyphotos/dechaunac1.jpg grona] | ||
Wersja z 21:56, 13 lis 2015
| De Chaunac | |
|---|---|
| Rodzice | Seibel 5163 x Seibel 793 |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 130 - 190 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm |
| Masa jagód | 1,5 - 2 g |
| smak | Odmianowy |
| SAT | 2700 |
| Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
| Kolor gron | ciemny, czarny |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 20 °Bx |
| Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Francusko-amerykańska hybryda stosowana do wyrobu czerwonego wina. Wyprowadzona ok. roku 1860 przez Alberta Seibel'a. Odmiana znana szeroko ze swojej odporności na mączniaki. Uprawiana na wino w północno-wschodnich rejonach Stanów Zjednoczonych.
Choroby
Wysoka odporność na choroby grzybowe, odporna na filokserę.
Cięcie
Synonimy
Cameo, Seibel 9549
Dojrzewanie
- Winnica VICTORIA 2011
- Skierniewice 2012 - zbiór:26/09; plon: 1,52 kg/krzew; masa gron: 110g; masa jagód:1,98g; ekstrakt: 20,3%
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/de-chaunac-i-triumf-alzacji-t2668.html
Literatura
http://en.wikipedia.org/wiki/De_Chaunac
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/DeChaunac.pdf
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=372&view=odmiana
http://vinograd.info/sorta/arhiv/de-schenak.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: koronka, koronka_spód, liście, rozmiar grona, grono, grona; ;liść – rozmiary; ;liść – spód; ;kwiatostany; ;grono; ;grono, jagody, pestki
Inne zdjęcia: Cornell University grona
| Cięcie | 6 - 10 oczek/m2 + |
| Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | ciemny, czarny + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 130 -190g + |
| Masa jagód | 1,5 - 2 g + |
| Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
| Obciążenie | 45 płodnych oczek na krzew + |
| Obsada gron | 1,8 - 2,2 szt. + |
| Odmiana | De Chaunac + |
| Plenność | wysoka + |
| Płodność latorośli | 90 % + |
| Rozmiar jagód | 15 mm + |
| Sat | 2.700 + |
| Seibel 5163 | Seibel 5163 + |
| Seibel 793 | Seibel 793 + |
| Smak | Odmianowy + |
| Wzrost | silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 20 + |
| Zawartość kwasów | 10 + |

