Barbera
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
Grapeseater (dyskusja | wkład) |
|||
| (Nie pokazano 4 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 2: | Linia 2: | ||
|odmiana = Barbera | |odmiana = Barbera | ||
|kolor = #99B3FF | |kolor = #99B3FF | ||
| - | |zdjęcie = | + | |zdjęcie = Foto1.jpg |
|opis zdjęcia = tutaj opis zdjęcia, autor | |opis zdjęcia = tutaj opis zdjęcia, autor | ||
|rodzice = [[Vitis vinifera]] | |rodzice = [[Vitis vinifera]] | ||
| Linia 8: | Linia 8: | ||
|kraj pochodzenia = Włochy | |kraj pochodzenia = Włochy | ||
|masa grona = 150-200 | |masa grona = 150-200 | ||
| - | |rozmiary jagód = 17 | + | |rozmiary jagód = 17 |
|smak = | |smak = | ||
|SAT = | |SAT = | ||
| Linia 29: | Linia 29: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| + | |||
| + | http://en.wikipedia.org/wiki/Barbera | ||
| + | |||
| + | http://ngr.ucdavis.edu/varietyview.cfm?varietynum=2797 | ||
| + | |||
| + | http://ucanr.org/sites/intvit/viticultural_information/?uid=6&ds=351 | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Aktualna wersja na dzień 11:35, 12 lut 2016
| Barbera | |
|---|---|
| tutaj opis zdjęcia, autor | |
| Rodzice | Vitis vinifera |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Włochy |
| Masa grona | 150-200 g |
| Rozmiary jagód | 17 mm |
| Kolor gron | fioletowo-granatowe |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Jedna z najsłynniejszych włoskich odmian winiarskich.Uprawiana również w Australii, USA i Argentynie. Ma zbyt wysokie wymagania klimatyczne do uprawy w Polsce. Wytwarzane są z niej znane wina m.in. Bricco dell'Uccellone, Barbera d'Alba Riserva Pozzo dell'Annunciata (Włochy), King Valley I Barbera (Australia), Amador County Barbera (USA).
Choroby
Cięcie
Synonimy
Perricone, Pignatello.
Literatura
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbera
http://ngr.ucdavis.edu/varietyview.cfm?varietynum=2797
http://ucanr.org/sites/intvit/viticultural_information/?uid=6&ds=351
Fakty o Barbera — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
| Kraj | Włochy + |
| Masa | 150 -200g + |
| Odmiana | Barbera + |
| Rozmiar jagód | 17 mm + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

