modified on 12 lut 2016 at 11:35 ••• 13 346 views

Barbera

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
 
(Nie pokazano 4 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 2: Linia 2:
|odmiana = Barbera
|odmiana = Barbera
|kolor = #99B3FF
|kolor = #99B3FF
-
|zdjęcie = test.jpg
+
|zdjęcie = Foto1.jpg
|opis zdjęcia = tutaj opis zdjęcia, autor
|opis zdjęcia = tutaj opis zdjęcia, autor
|rodzice = [[Vitis vinifera]]
|rodzice = [[Vitis vinifera]]
Linia 8: Linia 8:
|kraj pochodzenia = Włochy
|kraj pochodzenia = Włochy
|masa grona = 150-200
|masa grona = 150-200
-
|rozmiary jagód = 17 mm
+
|rozmiary jagód = 17
|smak =
|smak =
  |SAT =  
  |SAT =  
Linia 29: Linia 29:
== Literatura ==
== Literatura ==
 +
 +
http://en.wikipedia.org/wiki/Barbera
 +
 +
http://ngr.ucdavis.edu/varietyview.cfm?varietynum=2797
 +
 +
http://ucanr.org/sites/intvit/viticultural_information/?uid=6&ds=351
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 11:35, 12 lut 2016

Barbera
tutaj opis zdjęcia, autor
tutaj opis zdjęcia, autor
Rodzice Vitis vinifera
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Włochy
Masa grona 150-200 g
Rozmiary jagód 17 mm
Kolor gron fioletowo-granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Jedna z najsłynniejszych włoskich odmian winiarskich.Uprawiana również w Australii, USA i Argentynie. Ma zbyt wysokie wymagania klimatyczne do uprawy w Polsce. Wytwarzane są z niej znane wina m.in. Bricco dell'Uccellone, Barbera d'Alba Riserva Pozzo dell'Annunciata (Włochy), King Valley I Barbera (Australia), Amador County Barbera (USA).

Choroby

Cięcie

Synonimy

Perricone, Pignatello.

Literatura

http://en.wikipedia.org/wiki/Barbera

http://ngr.ucdavis.edu/varietyview.cfm?varietynum=2797

http://ucanr.org/sites/intvit/viticultural_information/?uid=6&ds=351

Fakty o Barbera — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronfioletowo-granatowe  +
KrajWłochy  +
Masa150 -200g  +
OdmianaBarbera  +
Rozmiar jagód17 mm  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +