Sangiovese
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
Grapeseater (dyskusja | wkład) (→Zdjęcia) |
(→Zdjęcia: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 1 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 29: | Linia 29: | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Brunello di Montalcino, Nielluccio, Niellucciu, Prugnollo Gentile di Montepulciano, Sangiovese ad Acino Grosso, Sangiovese Dolce, Sangiovese Gentile, Sangioveto Grosso, Sangioveze, Toustain. | Brunello di Montalcino, Nielluccio, Niellucciu, Prugnollo Gentile di Montepulciano, Sangiovese ad Acino Grosso, Sangiovese Dolce, Sangiovese Gentile, Sangioveto Grosso, Sangioveze, Toustain. | ||
- | + | ==Parametry dojrzewania== | |
+ | Całkowita ilość antocjanów i polifenoli w dojrzałych owocach: | ||
+ | *Antocyjany 900-1100 mg/kg | ||
+ | *Polifenole 1900-2500 mg/kg ; %skórki/pestki 70/30 | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
Linia 38: | Linia 41: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | |
- | + | *wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a4b7af536878.png grono i liść] | |
+ | ===Zdjęcia forumowiczów=== | ||
'''Koronka''' | '''Koronka''' | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> |
Aktualna wersja na dzień 19:37, 20 mar 2020
Sangiovese | |
---|---|
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Włochy |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna włoska odmiana winnicza, z której m.in. produkowane są takie znakomite wina toskańskie jak Chianti, Brunello di Montalcino, Morellino di Scansano itp. Odmiana uprawiana głównie we Włoszech, w Rumunii, USA, Chile, Meksyku, Australii i in. Dla polskich warunków klimatycznych odmiana nie przydatna.[1] [1] [1] [1]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Brunello di Montalcino, Nielluccio, Niellucciu, Prugnollo Gentile di Montepulciano, Sangiovese ad Acino Grosso, Sangiovese Dolce, Sangiovese Gentile, Sangioveto Grosso, Sangioveze, Toustain.
Parametry dojrzewania
Całkowita ilość antocjanów i polifenoli w dojrzałych owocach:
- Antocyjany 900-1100 mg/kg
- Polifenole 1900-2500 mg/kg ; %skórki/pestki 70/30
Literatura
Linki
http://en.wikipedia.org/wiki/Sangiovese
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Sangiovese — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Włochy + |
Masa | 150 g + |
Odmiana | Sangiovese + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |