modified on 23 lut 2024 at 17:04 ••• 52 291 views

Gewürztraminer

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Wino: uzupeł)
(Literatura: uzupełnienie)
Linia 67: Linia 67:
* http://lescepages.free.fr/gewurztraminer.html
* http://lescepages.free.fr/gewurztraminer.html
* https://www.lwg.bayern.de/mam/cms06/weinbau/dateien/w1_rebsorten-gew%C3%BCrztraminer.pdf  
* https://www.lwg.bayern.de/mam/cms06/weinbau/dateien/w1_rebsorten-gew%C3%BCrztraminer.pdf  
 +
*https://vineo.pl/gewutrztraminer
Opinie na forum:  
Opinie na forum:  
[http://www.winogrona.org/forum/odmiany/gewurztraminer-t6202.html Gewurztraminer]
[http://www.winogrona.org/forum/odmiany/gewurztraminer-t6202.html Gewurztraminer]

Wersja z 21:11, 3 kwi 2023

Gewürztraminer
Gewurztraminer - grono 2012
Gewurztraminer - grono 2012
Rodzice Mutant odmiany Traminer
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Włochy
Masa grona 120-150 g
Rozmiary jagód 12 mm
smak muszkat
SAT 2650-2800
GDDC 1100-1200
Termin dojrzewania 1-20.10
Ilość dni dojrzewania 155
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron różowe
Zastosowanie ogólne

Opis

Klon Traminera o bardzo silnym aromacie (Gewürz - korzenny, wonny) Odmiana ta może skoncentrować wysoką zawartość cukru w owocach. Lubi gleby wapienne, kamieniste, oraz gliniaste. Owoce o cienkich i twardych skórkach, których kolor (od złocistego, do czerwonawego) zależy od warunków glebowych.

Jego aromat jest najwyżej oceniany spośród odmian muszkatowych i przypomina m.in: płatki róży, liczi, grapefruita, cytryny.

Patrz także: Traminer

Parametry

wg New York Cornell University

1969r zbiór 10/10 - 21Brix - 5,0g/l kwasy; taniny 19 [mg/100ml]

1972r zbiór 19/10 - 21Brix - 9,6g/l kwasy; taniny 18 [mg/100ml]

1973r zbiór 12/09 - 18,8Brix - 8,9g/l kwasy; taniny 19 [mg/100ml]

  • Nizina Śląska - 18 września 2015 r. ( pomiar cukru w kontrolnych gronach ) - 22 Brix
   Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu) - 25 września 2016 r.: 20,5 Brix

Fenologia

  • N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 101 dni ok.11/04; kwitnienie 161 dni ok.10/06; veraison .218 dni ok.06/08; dojrzewanie 270 dni ok.27/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.169 dni
  • N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 107 dni, ok.17/04; kwit. 165 dni, ok.15/06; veraison 220 dni, ok. 09/08; dojrzewanie 280 dni ,ok.07/10; okres wegetacji ok.173 dni

Choroby

Odmiana mało podatna na mączniaka prawdziwego. Średnio podatna na mączniaka rzekomego.

Cięcie

Dojrzewanie

Wino

Synonimy

termener aromatico, traminer musqué, traminer parfumé, traminer aromatique.

Literatura

Opinie na forum: Gewurztraminer

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

jagody nr 1;  ;jagody nr 2;  ;liść nr 1;  ;liść nr 2;  ;spód liścia;  ;liść, koronka, grono;  ;koronka;  ;liść;  ;grono

Inne zdjęcia

Wikimedia : owocujący krzew ; ;grona;  ;Antes:grono (kl. Gm 11),owocujący krzew (kl. N 21);

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Gewürztraminer — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-20.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Gddc1100-1200  +
Ilość dni155  +
Kolor gronróżowe  +
KrajWłochy  +
Masa120 -150g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaGewürztraminer  + i Traminer  +
Rozmiar jagód12 mm  +
Sat2.650 -2800  +
SmakMuszkat  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +