Awgustowskij
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: uzupeł.) |
|||
| (Nie pokazano 23 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | | | + | |kolor=#FFD700 |
| - | | | + | |odmiana=Awgustowskij |
| - | |zdjęcie = | + | |zdjęcie=Awgustowskij-gr7.jpg |
| - | |opis zdjęcia = | + | |opis zdjęcia=Awgustowskij-dojrzałe grono, foto:dziadek2 |
| - | |rodzice = [[odmiana::SV 18315]] x [[odmiana::Csaba Gyoengye]] | + | |rodzice=[[odmiana::SV 18315]] x [[odmiana::Csaba Gyoengye]] |
| - | |gatunek = | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
| - | |kraj pochodzenia = Mołdawia | + | |kraj pochodzenia=Mołdawia |
| - | |masa grona = 200-300 | + | |masa grona=200-300 |
| - | |rozmiary jagód = 18 | + | |rozmiary jagód=18 |
| - | | | + | |masa jagód=2,5-3 |
| - | | | + | |smak=muszkat |
| - | |termin dojrzewania = 21-31.08 | + | |termin dojrzewania=21-31.08 |
| - | |mrozoodporność = -25 | + | |ilość dni dojrzewania=105-115 |
| - | |kolor gron = żółte | + | |mrozoodporność=-25 |
| - | | | + | |kolor gron=żółte |
| - | |zastosowanie = deserowe | + | |zapylanie=własnopylna |
| + | |zastosowanie=deserowe | ||
| + | |zawartość cukrów=16,3 | ||
| + | |zawartość kwasów=5,7 | ||
| + | |nasiona=TAK | ||
| + | |wzrost=średnio silny | ||
| + | |drewnienie łozy=dobre | ||
| + | |obsada gron=1,8-2,0 | ||
| + | |obciążenie=35-45 | ||
| + | |plenność=wysoka | ||
}} | }} | ||
| - | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Atrakcyjna odmiana deserowa o efektownych gronach i jagodach oraz muszkatowym smaku. Mrozoodpornośc wystarczająco dobra dla polskich warunków klimatycznych. | Atrakcyjna odmiana deserowa o efektownych gronach i jagodach oraz muszkatowym smaku. Mrozoodpornośc wystarczająco dobra dla polskich warunków klimatycznych. | ||
| + | Jedna z najwcześniej dojrzewających jasnych, deserowych odmian ,takich jak : Iza, Perła Czabańska, Polar, Olimpia. | ||
| + | |||
| + | '''Wzrost:''' średnio-silny,wyprostowany | ||
| + | |||
| + | '''Grona:''' średniej wielkości do dużych 130-300g, stożowo-cylindryczne, średnio zagęszczone. | ||
| + | |||
| + | '''Jagody:''' średniej wielkości 16X18mm, o masie 2,5-3g, zaokrąglone, zielonkawo-białe. | ||
| + | |||
| + | '''Miąższ:''' smak neutralny, a dobrze dojrzałych jagód lekko muszkatowy | ||
| + | |||
| + | == Genealogia == | ||
| + | '''AUGUSTOVSKIJ''' = Villard Noir( S.V. 18315) X [[odmiana::Perła Czabańska]](PERLE | ||
| + | VON CSABA) – | ||
| + | 79,27%''V.vinifera'' ''+0,97%''V.labrusca'' +16,54%''V.rupestris'' | ||
| + | +0,97%''V.riparia'' +2,25%''V.aestivalis '' | ||
| + | |||
| + | == Choroby == | ||
| + | Dość odporny na m.rz. i szarą pleśń, lekko podatny na m.pr. | ||
| + | |||
| + | Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - '''wynik 3/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. | ||
| + | |||
| + | Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium. | ||
| + | |||
| + | Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, | ||
| + | wykazuje dużą odporność na '''mączniaka rzekomego''' (''Plasmopara viticola''). | ||
| + | W skali 1-9 odporność wynosi 6,75 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt | ||
| + | |||
| + | == Cięcie == | ||
| + | śednie na 6-8 pąków, ale wystarczająco dobrze owocuje też przy krótszym cięciu | ||
| + | |||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
[[odmiana::Sierpniowy]]. | [[odmiana::Sierpniowy]]. | ||
| + | == Literatura == | ||
| + | |||
| + | http://vinograd.info/sorta/stolovye/avgystovskii.html | ||
| + | |||
| + | http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=702&view=odmiana | ||
| + | |||
| + | == Zdjęcia == | ||
| + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
| + | *wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/16201.jpg Liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/18488.jpg grono] | ||
| + | ===Inne zdjęcia=== | ||
| + | procvetok:[http://vinograd.info/images/sort/stoloviy/2/avgustovskij.jpg grono]; ;Czechy - [https://ovoce.hlucinsko.eu/4web/obr-do-textu/ovocne-druhy-a-odrudy/vinna-reva/augustovskij2.jpg grono] | ||
| + | |||
| + | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
| + | |||
| + | '''Koronka''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Liście''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Kwiatostan''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Grona''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | Plik:augustowski_zielone_grona.jpg|zielone grono, fot.Dziadek2 | ||
| + | Plik:augustowski-gr2.jpg|Augustowski - zielone grono w czerwcu, foto:Dziadek2 | ||
| + | Plik:augustowski-gr3.jpg|Augustowski - zielone grona w lipcu, foto:Dziadek2 | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Jagody''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Krzew''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Aktualna wersja na dzień 15:28, 3 cze 2023
| Awgustowskij | |
|---|---|
| Awgustowskij-dojrzałe grono, foto:dziadek2 | |
| Rodzice | SV 18315 x Csaba Gyoengye |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Mołdawia |
| Masa grona | 200-300 g |
| Rozmiary jagód | 18 mm |
| Masa jagód | 2,5-3 g |
| smak | muszkat |
| Termin dojrzewania | 21-31.08 |
| Ilość dni dojrzewania | 105-115 |
| Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
| Kolor gron | żółte |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
| Zawartość cukrów | 16,3 °Bx |
| Zawartość kwasów | 5,7 g/l |
Opis
Atrakcyjna odmiana deserowa o efektownych gronach i jagodach oraz muszkatowym smaku. Mrozoodpornośc wystarczająco dobra dla polskich warunków klimatycznych. Jedna z najwcześniej dojrzewających jasnych, deserowych odmian ,takich jak : Iza, Perła Czabańska, Polar, Olimpia.
Wzrost: średnio-silny,wyprostowany
Grona: średniej wielkości do dużych 130-300g, stożowo-cylindryczne, średnio zagęszczone.
Jagody: średniej wielkości 16X18mm, o masie 2,5-3g, zaokrąglone, zielonkawo-białe.
Miąższ: smak neutralny, a dobrze dojrzałych jagód lekko muszkatowy
Genealogia
AUGUSTOVSKIJ = Villard Noir( S.V. 18315) X Perła Czabańska(PERLE VON CSABA) – 79,27%V.vinifera +0,97%V.labrusca +16,54%V.rupestris +0,97%V.riparia +2,25%V.aestivalis
Choroby
Dość odporny na m.rz. i szarą pleśń, lekko podatny na m.pr.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, wykazuje dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 6,75 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt
Cięcie
śednie na 6-8 pąków, ale wystarczająco dobrze owocuje też przy krótszym cięciu
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/avgystovskii.html
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=702&view=odmiana
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
procvetok:grono; ;Czechy - grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 21-31.08 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Ilość dni | 105-115 + |
| Kolor gron | żółte + |
| Kraj | Mołdawia + |
| Masa | 200 -300g + |
| Masa jagód | 2,5-3 g + |
| Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
| Obciążenie | 35-45 płodnych oczek na krzew + |
| Obsada gron | 1,8-2,0 szt. + |
| Odmiana | Awgustowskij +, SV 18315 +, Csaba Gyoengye +, Perła Czabańska + i Sierpniowy + |
| Plenność | wysoka + |
| Rozmiar jagód | 18 mm + |
| Smak | Muszkat + |
| Wzrost | średnio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
| Zawartość cukrów | 16,3 + |
| Zawartość kwasów | 5,7 + |

