Beta
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: -) |
(rodowód,uzupeł.) |
||
| (Nie pokazano 12 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 7: | Linia 7: | ||
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=USA | |kraj pochodzenia=USA | ||
| - | |masa grona=140 | + | |masa grona=140-170 |
|rozmiary jagód=14 | |rozmiary jagód=14 | ||
| + | |masa jagód=1,6 | ||
|smak=Labruska | |smak=Labruska | ||
|SAT=2700 | |SAT=2700 | ||
| Linia 16: | Linia 17: | ||
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
| + | |zawartość cukrów=22,3 | ||
| + | |zawartość kwasów=10 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
|wzrost=silny | |wzrost=silny | ||
| Linia 29: | Linia 32: | ||
Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne). | Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne). | ||
| - | + | ==Genealogia== | |
| + | [https://chateaustripmine.info/Parentage/Beta.gif rodowód] | ||
| + | ==Fenologia== | ||
| + | *Pękanie pąków (05 BBCH) okołó 122 dni licząc od 01 stycznia ; GDD ok.60-80 (licząc od marca | ||
| + | *kwtnienie po około 158 dniach (od 1 go stycznia); przy GDD ok.300 (od 1-go marca) | ||
| + | *Veraisob (BBCH 83) po 223 dniach i GDD 1115 (od marca) | ||
| + | * zbiory ok.288 dni( od stycznia), przy ok.1360 GDD | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
| - | Bardzo odporna na większość chorób. | + | Bardzo odporna na większość chorób. Podatna na filokserę liściową |
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - '''wynik 2/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań | Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - '''wynik 2/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań | ||
| Linia 42: | Linia 51: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| - | + | <gallery widths=100px heights=10px perrow=1> | |
| + | Plik:HORT3040.pdf|Beta strona 14 | ||
| + | </gallery> | ||
== Linki == | == Linki == | ||
| Linia 49: | Linia 60: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
| + | *wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/5169k.jpg koronka]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/16352k.jpg Liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/12237k.jpg grona] | ||
| + | *wg npg: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=224317 Leaf Bottom]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211665, Top Leaf]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=228749, grona]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=330929, grono, jagody i pestki]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail?id=1003800 dane obserwacyjne] | ||
| + | *wg glossary wein-plus: [https://www.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5cca803f327e8.png grona i liść] | ||
| - | <gallery widths= | + | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== |
| + | |||
| + | '''Koronka''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Liście''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | Plik:94_Beta_BETA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BETA - liść, Foto: J.Czapski | ||
| + | Plik:03_Beta_BETA_-_lisc_Ganz.jpg|BETA - młody liść, Foto: Ganz | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Kwiatostan''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Grona''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:58_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski | Plik:58_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski | ||
Plik:95_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski | Plik:95_Beta_BETA_-_grono_J.Czapski.jpg|BETA - grono, Foto: J.Czapski | ||
Plik:02_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg|BETA - grono, Foto: Ganz | Plik:02_Beta_BETA_-_grono_Ganz.jpg|BETA - grono, Foto: Ganz | ||
| - | + | ||
| - | + | ||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Jagody''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Krzew''' | ||
| + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | |||
Plik:03_Beta_BETA_-_wypustki_Ganz.jpg|BETA - wypustki na latorośli, Foto: Ganz | Plik:03_Beta_BETA_-_wypustki_Ganz.jpg|BETA - wypustki na latorośli, Foto: Ganz | ||
| + | |||
| + | |||
</gallery> | </gallery> | ||
| + | |||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Aktualna wersja na dzień 16:06, 18 gru 2023
| Beta | |
|---|---|
| BETA - grono, Foto: Ganz | |
| Rodzice | Concord x Carver (V. riparia) |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 140-170 g |
| Rozmiary jagód | 14 mm |
| Masa jagód | 1,6 g |
| smak | Labruska |
| SAT | 2700 |
| Termin dojrzewania | 1-10.10 |
| Mrozoodporność | -40 °C233,15 K -40 °F 419,67 °R |
| Kolor gron | czarne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 22,3 °Bx |
| Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana wychodowana przez Louisa Sueltera w 1881 roku.
Dosć popularna w niektórych regionach Polski w nasadzeniach przydomowych. Odmiana o nadzwyczaj wysokiej odporności na mróz i późnym okresie dojrzewania. Niewielkie granatowo-czarne owoce niskiej jakości z silnym posmakiem labrusca.
Na wino się raczej nie nadaje z uwagi na bardzo wysoką kwasowość i silny posmak labruski ale soki i galaretki są dobre (esencjonalne).
Genealogia
Fenologia
- Pękanie pąków (05 BBCH) okołó 122 dni licząc od 01 stycznia ; GDD ok.60-80 (licząc od marca
- kwtnienie po około 158 dniach (od 1 go stycznia); przy GDD ok.300 (od 1-go marca)
- Veraisob (BBCH 83) po 223 dniach i GDD 1115 (od marca)
- zbiory ok.288 dni( od stycznia), przy ok.1360 GDD
Choroby
Bardzo odporna na większość chorób. Podatna na filokserę liściową
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście lekko podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań
Cięcie
Długie. przy krótkim cięciu daje niski plon.
Synonimy
Literatura
Linki
Opinie na forum: Beta
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: koronka; ;Liść; ;grona
- wg npg: Leaf Bottom; ;Top Leaf; ;grona; ;grono, jagody i pestki; ;dane obserwacyjne
- wg glossary wein-plus: grona i liść
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Cięcie | długie oczek/m2 + |
| Dojrzewanie | 1-10.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | czarne + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 140 -170g + |
| Masa jagód | 1,6 g + |
| Mrozoodpornosc | 233,15 K (-40 °C, -40 °F, 419,67 °R) + |
| Obsada gron | 2 szt. + |
| Odmiana | Beta +, Concord + i Carver (V. riparia) + |
| Plenność | średnia + |
| Rozmiar jagód | 14 mm + |
| Sat | 2.700 + |
| Smak | Labruska + |
| Wzrost | silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 22,3 + |
| Zawartość kwasów | 10 + |

