Gamaret
Z Winogrona.org
(fotki) |
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: aktualiz.) |
||
| (Nie pokazano 5 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 59: | Linia 59: | ||
[wg danych szwajcarskich – źródłowych] | [wg danych szwajcarskich – źródłowych] | ||
| - | [http:// | + | [http://vins-du-beaujolais.com/produit/gamaret-vin-de-france-domaine-blanchet-guillaume/ wino gamaret] |
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
| + | Pully B 13 | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| Linia 72: | Linia 73: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
| - | [ | + | *wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/Gamaret_BG_TL_0008_modif_PlantGrap.JPG koronka]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Gamaret_FA_TL_4280_modif_PlantGrap.JPG liść]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Gamaret_GR_SP_1_modif_PlantGrap.JPG grono] |
| - | + | *wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a576f525cc0b.png grono i liść] | |
| - | + | ||
| + | ===Inne zdjęcia=== | ||
| + | Weingut: [http://www.weingut-lindenmann.ch/images/stories/gamaret.jpg grona]; ; Wikimedia:[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d0/C%C3%A9pages_du_Vully_Gamaret.jpg krzewy]; ;;[http://www.rapazfreres.ch/images/Cepages/gamaret.jpg grona] | ||
== Zdjęcia wykonane przez forumowiczów == | == Zdjęcia wykonane przez forumowiczów == | ||
Aktualna wersja na dzień 14:15, 23 lut 2024
| Gamaret | |
|---|---|
| Grono odmiany 'Gamaret' | |
| Rodzice | Gamay Noir x Reichensteiner |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15 x 15 mm |
| smak | prosty |
| SAT | 2800 |
| Termin dojrzewania | 5-15.10 |
| Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
| Kolor gron | ciemne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana wyhodowana w 1970r. przez Andre Jaquinet w Research Station Zakład w Pulley ,Szwajcaria.
Wzrost: średni, pędy wiotkie.
Grona: małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte.
Jagody: okrągłe lu eliptyczne, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne.
Odporność na mróz: -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak Riesling)
Parametry moszczu: kolor rubinowy, cukier do 19%, kwasy średnio 7,8-9g/l.
Dojrzewanie : w drugiej dekadzie października.(podobnie jak odmiana Pinot Noir)
Klon - nr 1117
Choroby
Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego i bardzo odporna na szarą pleśń. Mało odporna na mączniaka rzekomego podobnie jak Chrupka Złota i Merlot. Niewiele odporniejsza (na m.rz.) niż Muller Thurgau.{wg prób i badań szwajcarskich)
Cięcie
Parametry
1. zbiór normalny w tym czasie co PN
cukier - 87 Oe; kwas ogółem - 9,1g/l; kwas winowy - 7g/l; kwas jabłkowy - 3,9g/l; pH - 2,97
2. zbiór opóźniony o 2 do 3 tygodni
cukier - 90 Oe; kwas ogółem - 8,1g/l; kwas winowy - 6,4g/l; kwas jabłkowy - 3,4g/l; pH - 3,01
za okres 1996-1999
Wino
Wino: Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent. Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent. Cuvee: Gamaret&Garanoir&Rondo może być namiastką wina z odmiany Pinot Noir [wg danych szwajcarskich – źródłowych]
Synonimy
Pully B 13
Literatura
Linki
1 . http://www.rapazfreres.ch/Cepages/cep_gamaret.htm
2. http://lescepages.free.fr/gamaret.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg INRA: koronka; ;liść; ;grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
Weingut: grona; ; Wikimedia:krzewy; ;;grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 5-15.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | ciemne + |
| Kraj | Szwajcaria + |
| Masa | 150 g + |
| Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
| Odmiana | Gamaret +, Gamay Noir +, Reichensteiner +, Riesling + i Pinot Noir + |
| Rozmiar jagód | 15 x 15 mm + |
| Sat | 2.800 + |
| Smak | Prosty + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

