modified on 5 lis 2025 at 22:29 ••• 105 848 views

Hibernal

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Wino: uzupełn.)
(Wino: aktul.linków)
Linia 64: Linia 64:
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-7980.JPG Hibernal 2009 Winnica Spotkaniówka],  ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5251 Charakterystyka i ocena 82 pkt]
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-7980.JPG Hibernal 2009 Winnica Spotkaniówka],  ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5251 Charakterystyka i ocena 82 pkt]
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/hibernal2011-spotkaniowka-3-8897.JPG Hibernal 2011 - Winnica Spotkaniówka];  ;[http://www.ovine.cz/web/structure/recenze-vin-33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5408 recenzja i ocena wina 83pkt]
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/hibernal2011-spotkaniowka-3-8897.JPG Hibernal 2011 - Winnica Spotkaniówka];  ;[http://www.ovine.cz/web/structure/recenze-vin-33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5408 recenzja i ocena wina 83pkt]
-
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23842_242_5668.pdf Hibernal 2012 (90kt)] - 12,76%vol, cukier 13,3g/l' kwasy 5,5g/l, potencjał 2017r. (PIWI 2014)
 
-
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23160_242_5673.pdf Hibernal 2013 bio (93pkt)] - 11,11%vol, cukier 30,8g/l, kwasy 9,7g/l (PIWI 2014)
 
-
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25853_283_6669.pdf Hibernal 2014 (96pkt)] - 9,5%vol, cukier 43,0g/l, kwasy 10,0g/l, potencjał 2018r (PIWI 2015)
 
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/32288aa4-9ba8-49fa-a076-3abd297a39b7/  Hibernal 2019 z Winnicy Siepietnica]; białe wytrawne 12,5%vol
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/32288aa4-9ba8-49fa-a076-3abd297a39b7/  Hibernal 2019 z Winnicy Siepietnica]; białe wytrawne 12,5%vol
-
*[http://www.wsag.de/wein.php?id=50377&lang=en  Hibernal 2020; Winnica Turnau]; 10%vol; cuk.reszt.12,7g/l; TA 7,9g/l; (PIWI 2021 -85pkt)
 
*[https://organic-wines.cz/UserFiles/Image/1625522088hibernal-web-Hibernal-VzH-2018-.jpg Hibernal 2020 BIO - półsłodkie]; 11% vol;  TA 7,4g/l; cukier 19,6g/l
*[https://organic-wines.cz/UserFiles/Image/1625522088hibernal-web-Hibernal-VzH-2018-.jpg Hibernal 2020 BIO - półsłodkie]; 11% vol;  TA 7,4g/l; cukier 19,6g/l
*[https://vinori.pl/wp-content/uploads/2022/05/109-Hibernal.jpg Hibernal 2021 Winnica Cantina]; barwa: jasnożółta, białe, słodkie, kwasowość: 7,4 g/l ; słodycz: 61 g/l;  alkohol: 12,0% ;    potencjał: min. 10 lat
*[https://vinori.pl/wp-content/uploads/2022/05/109-Hibernal.jpg Hibernal 2021 Winnica Cantina]; barwa: jasnożółta, białe, słodkie, kwasowość: 7,4 g/l ; słodycz: 61 g/l;  alkohol: 12,0% ;    potencjał: min. 10 lat

Wersja z 22:06, 25 wrz 2025

Hibernal
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski
Rodzice (Chancellor x Riesling)x 2
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 14 mm
smak korzenny
SAT 2750
GDDC 1100-1180
Termin dojrzewania 10-20.10
Mrozoodporność -27 °C246,15 K
-16,6 °F
443,07 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 9 g/l

Opis

Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Na Mazowszu (50km na północ od Warszawy)dojrzewa wystarczająco dobrze, nawet w tak niesprzyjającym roczniku, jakim był rocznik 2008.(lepiej niż odmiany:Bianca i Sibera)

Genealogia

Hibernal = (Chancellor x Riesling) x 2

Hibernal → 78,9%V.vinifera +5,1%V.labrusca 
+13,3%V.rupestris +1,95%V.riparia + 0,75 "V.lincecumi"
Wg http://michaelstriem.com/files/Species.pdf

Fenologia

półn. Mazowsze

Choroby

Odporna na m.prawdziwego i szarą pleśń. Mało podatna na m.rzekomego

Cięcie

Dojrzewanie




Synonimy

Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal

Wino

  • Wg WBI : Opis sensoryczny - charakter Sauvignon Blanc
  • Wg servisu “www.wineoczechrepublic”

Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.''

Literatura

Linki

Opinie na forum: Hibernal

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - grona; Antes: grono (kl.Gm 4) L.Małysz:grona;  ;Winniczka MAGDA: owocujący krzew;  ; UJ :zbiór na wino lodowe;  ;krzew;  ;grono

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Hibernal — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie10-20.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1100-1180  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajNiemcy  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R)  +
OdmianaHibernal  +, Chancellor  +, Riesling  +, Bianca  + i Sibera  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód14 mm  +
Sat2.750  +
SmakKorzenny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów9  +