Kekfrankos
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: aktualizacja) |
(uzupeł) |
||
| (Nie pokazano 12 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Kekfrankos | |odmiana=Kekfrankos | ||
| - | |rodzice= | + | |zdjęcie=kekfrankos szolo.png |
| + | |opis zdjęcia=grono - foto: gyumolespedia | ||
| + | |rodzice=Zimmettraube x Heunisch Weiss | ||
|gatunek=Vitis vinifera | |gatunek=Vitis vinifera | ||
|kraj pochodzenia=Austria | |kraj pochodzenia=Austria | ||
| Linia 12: | Linia 14: | ||
|termin dojrzewania=średnio późny | |termin dojrzewania=średnio późny | ||
|ilość dni dojrzewania=150 | |ilość dni dojrzewania=150 | ||
| - | |||
|mrozoodporność=-16 | |mrozoodporność=-16 | ||
|kolor gron=Granatowe | |kolor gron=Granatowe | ||
| Linia 24: | Linia 25: | ||
|plenność=średnia | |plenność=średnia | ||
|cięcie=średnie | |cięcie=średnie | ||
| + | |ilość_dni_kwitnienie-dojrzewanie=110 | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
| Linia 32: | Linia 34: | ||
Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w Polsce. | Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w Polsce. | ||
| - | W USA/NY/Finger Lakes dojrzewa w pierwszej dekadzie października ,około 2 tygodnie przed [[Riesling]] i [[Cabernet Sauvignon]] - do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych | + | W USA/NY/Finger Lakes dojrzewa w pierwszej dekadzie października ,około 2 tygodnie przed [[Riesling]] i [[Cabernet Sauvignon]] - do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych. |
| - | + | Na Węgrzech owoce tej odmiany zbierane są w połowie października. | |
| + | ==Fenologia== | ||
| + | *N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 100 dni ok.10/04; kwitnienie 159 dni ok.06/06; veraison .224 dni ok.14/08; dojrzewanie 274 dni ok.10/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.174 dni | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
| + | |||
| + | == Synonimy == | ||
| + | Frankovka, Blaufränkisch. | ||
| + | |||
==Parametry dojrzewania== | ==Parametry dojrzewania== | ||
*Finger Lakes : [[Plik:Limberger-monit2017.JPG|thumb|left|160px| Limberger – monitoring dojrzewania 2017]]Kliknij aby powiększyć | *Finger Lakes : [[Plik:Limberger-monit2017.JPG|thumb|left|160px| Limberger – monitoring dojrzewania 2017]]Kliknij aby powiększyć | ||
| + | *[http://www.winogrona.org/images/b/b8/Lemberger.pdf Parametry dojrzewania 2022 - na Long Island]; zbiór 30/09/2022; cukier 20,8 Brix; pH 3,25; TA 6.0 g/l | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé | Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé | ||
| + | ==Wino== | ||
| + | *[https://gyukli.hu/roze-es-voros-borok/kekfrankos-premium Kékfrankos Prémium 2018]; 14,17% vol; TA 6,2g/l; cuk.: 0,9g/l | ||
| + | *[http://www.winesofa.eu/media/images/101/posters/ws_blaufrankisch_flavor_profile.pdf flavor profile] | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| - | + | *http://gyumolcspedia.hu/Kekfrankos-szolo | |
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | ||
| - | [http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/02-174.jpg liść, koronka, grono, pestki]; ;[http://www.znalecvin.cz/files/2010/04/Frankovka-hrozen-list.jpg grono i liść] | + | [http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/02-174.jpg liść, koronka, grono, pestki]; ;[http://www.znalecvin.cz/files/2010/04/Frankovka-hrozen-list.jpg grono i liść]; ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:2011_Kekfrankos_prof_L.png profil liścia]; ;[https://fps.ucdavis.edu/fgrdetails.cfm?varietyid=895&bigpics=yes#26098 koronka]; ;[https://fps.ucdavis.edu/fgrdetails.cfm?varietyid=895&bigpics=yes#24379 grona] |
[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1008926 Szczegółowe dane obserwacyjne] | [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1008926 Szczegółowe dane obserwacyjne] | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
| - | ovine.cz:[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/03-175.jpg grona], ,[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/04-176.jpg grona]; ;Velke Pavlovice:[http://www.velke-pavlovice.cz/data/img/odrudy%20revy/frankovka.jpg owocujący krzew]; | + | ovine.cz:[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/03-175.jpg grona], ,[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/04-176.jpg grona]; ;Velke Pavlovice:[http://www.velke-pavlovice.cz/data/img/odrudy%20revy/frankovka.jpg owocujący krzew]; |
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
Aktualna wersja na dzień 17:48, 2 paź 2025
| Kekfrankos | |
|---|---|
![]() grono - foto: gyumolespedia | |
| Rodzice | Zimmettraube x Heunisch Weiss |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Austria |
| Masa grona | 250-600 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm |
| Masa jagód | 2,5-4 g |
| smak | odmianowy |
| SAT | 2750 |
| Termin dojrzewania | średnio późny |
| Ilość dni dojrzewania | 150 |
| Mrozoodporność | -16 °C257,15 K 3,2 °F 462,87 °R |
| Kolor gron | Granatowe |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 21,4 °Bx |
| Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmiana popularna w Czechach, Austrii, na Słowacji i na Węgrzech. Daje wina o charakterystycznym odmianowym aromacie,typu owocowego. Bardzo dobrze reaguje na leżakowanie w beczkach. Stanowi zazwyczaj jeden z głównych składników win Egri Bikaver.
Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w Polsce.
W USA/NY/Finger Lakes dojrzewa w pierwszej dekadzie października ,około 2 tygodnie przed Riesling i Cabernet Sauvignon - do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych. Na Węgrzech owoce tej odmiany zbierane są w połowie października.
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 100 dni ok.10/04; kwitnienie 159 dni ok.06/06; veraison .224 dni ok.14/08; dojrzewanie 274 dni ok.10/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.174 dni
Choroby
Cięcie
Synonimy
Frankovka, Blaufränkisch.
Parametry dojrzewania
- Finger Lakes : Kliknij aby powiększyć
- Parametry dojrzewania 2022 - na Long Island; zbiór 30/09/2022; cukier 20,8 Brix; pH 3,25; TA 6.0 g/l
Synonimy
Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé
Wino
- Kékfrankos Prémium 2018; 14,17% vol; TA 6,2g/l; cuk.: 0,9g/l
- flavor profile
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
liść, koronka, grono, pestki; ;grono i liść; ;profil liścia; ;koronka; ;grona
Inne zdjęcia
ovine.cz:grona, ,grona; ;Velke Pavlovice:owocujący krzew;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Cięcie | średnie oczek/m2 + |
| Dojrzewanie | średnio późny + |
| Drewnienie łozy | zadowalające + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Ilość dni | 150 + |
| Kolor gron | Granatowe + |
| Kraj | Austria + |
| Masa | 250 -600g + |
| Masa jagód | 2,5-4 g + |
| Mrozoodpornosc | 257,15 K (-16 °C, 3,2 °F, 462,87 °R) + |
| Odmiana | Kekfrankos + |
| Plenność | średnia + |
| Rozmiar jagód | 15 mm + |
| Sat | 2.750 + |
| Smak | Odmianowy + |
| Wzrost | średni + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 21,4 + |
| Zawartość kwasów | 8 + |


