Adalmiina
Z Winogrona.org
(→Inne zdjęcia: aktualizacja) |
|||
| (Nie pokazano 45 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | |kolor=# | + | |kolor=#FFD700 |
|odmiana=Adalmiina | |odmiana=Adalmiina | ||
| + | |zdjęcie=60999267aa202ed5.jpg | ||
| + | |opis zdjęcia=Adalmiina, foto: Jano | ||
|rodzice=ES 2-3-17 X ES 35 | |rodzice=ES 2-3-17 X ES 35 | ||
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
|kraj pochodzenia=USA | |kraj pochodzenia=USA | ||
| - | |masa grona= | + | |masa grona=85-120 |
| + | |rozmiary jagód=16 | ||
| + | |masa jagód=2,2 | ||
|smak=labrusca | |smak=labrusca | ||
|termin dojrzewania=15-30.09 | |termin dojrzewania=15-30.09 | ||
|mrozoodporność=-35 | |mrozoodporność=-35 | ||
| - | |kolor gron=zielone-żółte | + | |kolor gron=zielone-żółte |
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=przerobowe | |zastosowanie=przerobowe | ||
| - | |zawartość cukrów= | + | |zawartość cukrów=20 |
|zawartość kwasów=8 | |zawartość kwasów=8 | ||
|nasiona=TAK | |nasiona=TAK | ||
| Linia 18: | Linia 22: | ||
|drewnienie łozy=dobre | |drewnienie łozy=dobre | ||
|plenność=bardzo wysoka | |plenność=bardzo wysoka | ||
| + | |GDDC=950 [http://www.agrireseau.qc.ca/documents/Document_89496.pdf (1)] | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
| Linia 28: | Linia 33: | ||
'''Grona:''' średniej wielkości do 160g, niezbyt zagęszczone – raczej luźne | '''Grona:''' średniej wielkości do 160g, niezbyt zagęszczone – raczej luźne | ||
| - | '''Jagody:''' średniej wielkości, okrągłe o zielonkawo-żółtawej skórce, podatne na pękanie | + | '''Jagody:''' średniej wielkości ok.16mm, okrągłe o zielonkawo-żółtawej skórce, podatne na pękanie |
'''Miąższ:''' soczysty z lekkim aromatem labrusca | '''Miąższ:''' soczysty z lekkim aromatem labrusca | ||
'''Dojrzewanie:''' dojrzewa wcześnie - na północy USA równocześnie z odmianą Aurora. | '''Dojrzewanie:''' dojrzewa wcześnie - na północy USA równocześnie z odmianą Aurora. | ||
| + | |||
| + | Młode pędy podatne na wyłamywanie przy silnym wietrze (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015) | ||
| + | |||
==Genealogia== | ==Genealogia== | ||
| + | <gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | ||
| + | Plik:Adalmiina drzewko.jpg | ||
| + | </gallery> | ||
| + | Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć) | ||
| + | |||
==Parametry== | ==Parametry== | ||
| - | + | <gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | |
| + | Plik:Monitoring Adalmina.JPG | ||
| + | </gallery> | ||
| + | Parametry rozwoju wegetacyjnego | ||
| + | krzewu odmiany Adalmiina (kliknij aby powiększyć) | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
| - | + | Podatność na choroby i szkodniki winorośli Adalmiina w badaniu, 2010-2013 | |
| + | *Mączniak rzekomy (downy mildew) - średnio podatna | ||
| + | *Mączniak prawdziwy (powdery mildew) - podatna | ||
| + | *Szara pleń - podatna | ||
| + | *Czarna zgnilizna - średnio podatna | ||
| + | *Antraknoza - średnio podatna | ||
| + | *Filoksera - średnio wrażliwa | ||
| + | Wg raportu końcowego programu nr 6579 - Québec | ||
| + | |||
| + | |||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
| + | Zalecana forma prowadzenia krzewów - VSP (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015) | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
| - | ES 6-16-30 | + | ES 6-16-30, ELMER SWENSON 6- 16- 30 |
| + | |||
| + | ==Wino== | ||
| + | Wino lekkie,delikatne, o smaku annanasowym i mineralnym charakterze. Podobne do francuskiego Muscadet z lekkim aromatem kwiatowym | ||
| + | Gdy owoce przejrzałe - wino o posmaku "labrusca". Nie butelkować zbyt wcześnie (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015) | ||
| + | * <gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | ||
| + | Plik:Wino Adalmiina 2012.JPG | ||
| + | </gallery> | ||
| + | Parametry moszczu i wina (kliknij aby powiększyć) | ||
| + | *<gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | ||
| + | Plik:Aromaty białych odmian.JPG|Aromaty | ||
| + | </gallery> | ||
| + | *[https://m.media-amazon.com/images/I/51IuQ85twkL._AC_SX679_.jpg Adalmiina deserowe - nota 4,5/5pkt]; białe deserowe 9,5%vol; średnio słodkie wino posiada świeży, winogronowy nos (Reńska Hesja) | ||
| + | *[https://www.vynoklubas.lt/media/images/VKWines/Adalmiina.JPG Adalmiina 2021]; białe wytrawne ; ); Region Rokiškio r. Taručių k.; Lithuania ; Wino pachnie świeżymi jabłkami, cytrusami, melonami. Smak jest orzeźwiający, lekko mineralny, grejpfrutowy, | ||
| + | |||
== Literatura == | == Literatura == | ||
===Linki=== | ===Linki=== | ||
| + | *http://lescepages.free.fr/adalmiina.html | ||
| + | *http://www.winemanager.com/slarsen/Gb2010/Articles/var/Adalmiina/Adal.htm | ||
| + | *http://www.vineyardsathh.com/whites/ | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | ||
| + | *wg NPGS: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271457 liść]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271140, spód liścia]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=436311, rozmiary i kształty:grono, jagody i pestki – 2014]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail?id=1009914#observation szczegółowe dane obserwacyjne] | ||
| + | |||
| + | ===Inne zdjęcia=== | ||
| + | [https://vinograd.info/images/sorta/a/adalmiina/Adalmiina-grapevine-koronka.jpg koronka]; ;[http://www.viticultuream.ca/images/grappe_adalmiina.jpg krzew]; ;[https://www.zonerama.com/photos/72908571_1200x1600_timestamp(636092996586670000).jpg grono i liście]; ;[http://images61.fotosik.pl/129/20051bfc4cfec3a8med.jpg liść]; ;[http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/adalmiina.jpg grono i liść]; | ||
| + | |||
| + | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
| + | '''Koronka''' | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| - | + | ||
</gallery> | </gallery> | ||
| + | '''Liście''' | ||
| + | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Kwiatostan''' | ||
| + | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Grona''' | ||
| + | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| + | Plik:9ae7d32120e15a6d.jpg|Adalmiina - grona, foto: Jano | ||
| + | Plik:Fc09e6bc14c5521d.jpg|Adalmiina - grono, foto: Jano | ||
| + | Plik:Adalmina 18082024.JPG|Adalmiina - grona 18/08/2024; foto:ZbyszekB | ||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Jagody''' | ||
| + | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
| + | |||
| + | '''Krzew''' | ||
| + | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| + | Plik:C645b95c8aef83aa.jpg|Adalmiina - krzew, foto: Jano | ||
| + | Plik:3178bda92496de8b.jpg|Adalmiina - krzew, foto: Jano | ||
| + | |||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Aktualna wersja na dzień 22:06, 16 lis 2025
| Adalmiina | |
|---|---|
| Adalmiina, foto: Jano | |
| Rodzice | ES 2-3-17 X ES 35 |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 85-120 g |
| Rozmiary jagód | 16 mm |
| Masa jagód | 2,2 g |
| smak | labrusca |
| GDDC | [[gddc::950 (1)]] |
| Termin dojrzewania | 15-30.09 |
| Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
| Kolor gron | zielone-żółte |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 20 °Bx |
| Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmianę ES 6-16-30 wyhodował Elmer Swenson. W połowie lat 90-tych przekazał ją do Finlandii i tam otrzymała ona nazwę Adalmiina. Jest to krzyżówka z bardzo dużym udziałem winorośli amerykańskich a przedewszystkim Vitis labrusca. Jest odporna na mróz i na choroby grzybowe. Typowa odmiana dla cool climate ponieważ wymaga zaledwie ok.1000 GDDc (1800GDD) do prawidłowego dojrzewania.
Grona: średniej wielkości do 160g, niezbyt zagęszczone – raczej luźne
Jagody: średniej wielkości ok.16mm, okrągłe o zielonkawo-żółtawej skórce, podatne na pękanie
Miąższ: soczysty z lekkim aromatem labrusca
Dojrzewanie: dojrzewa wcześnie - na północy USA równocześnie z odmianą Aurora.
Młode pędy podatne na wyłamywanie przy silnym wietrze (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Parametry
Parametry rozwoju wegetacyjnego krzewu odmiany Adalmiina (kliknij aby powiększyć)
Choroby
Podatność na choroby i szkodniki winorośli Adalmiina w badaniu, 2010-2013
- Mączniak rzekomy (downy mildew) - średnio podatna
- Mączniak prawdziwy (powdery mildew) - podatna
- Szara pleń - podatna
- Czarna zgnilizna - średnio podatna
- Antraknoza - średnio podatna
- Filoksera - średnio wrażliwa
Wg raportu końcowego programu nr 6579 - Québec
Cięcie
Zalecana forma prowadzenia krzewów - VSP (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
Synonimy
ES 6-16-30, ELMER SWENSON 6- 16- 30
Wino
Wino lekkie,delikatne, o smaku annanasowym i mineralnym charakterze. Podobne do francuskiego Muscadet z lekkim aromatem kwiatowym Gdy owoce przejrzałe - wino o posmaku "labrusca". Nie butelkować zbyt wcześnie (wg Plocher-and-Hart-Jan-2015)
-
Parametry moszczu i wina (kliknij aby powiększyć)
- Adalmiina deserowe - nota 4,5/5pkt; białe deserowe 9,5%vol; średnio słodkie wino posiada świeży, winogronowy nos (Reńska Hesja)
- Adalmiina 2021; białe wytrawne ; ); Region Rokiškio r. Taručių k.; Lithuania ; Wino pachnie świeżymi jabłkami, cytrusami, melonami. Smak jest orzeźwiający, lekko mineralny, grejpfrutowy,
Literatura
Linki
- http://lescepages.free.fr/adalmiina.html
- http://www.winemanager.com/slarsen/Gb2010/Articles/var/Adalmiina/Adal.htm
- http://www.vineyardsathh.com/whites/
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg NPGS: liść; ;spód liścia; ;rozmiary i kształty:grono, jagody i pestki – 2014; ;szczegółowe dane obserwacyjne
Inne zdjęcia
koronka; ;krzew; ;grono i liście; ;liść; ;grono i liść;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Adalmiina — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feedDojrzewanie 15-30.09 + Drewnienie łozy dobre + Gatunek Hybryda międzygatunkowa + Kolor gron zielone-żółte + Kraj USA + Masa 85 -120g + Masa jagód 2,2 g + Mrozoodpornosc 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + Odmiana Adalmiina + Plenność bardzo wysoka + Rozmiar jagód 16 mm + Smak Labrusca + Wzrost średnio silny + Zastosowanie Zastosowanie przerobowe + Zawartość cukrów 20 + Zawartość kwasów 8 +

