Irsai Oliver
Z Winogrona.org
(→Inne zdjęcia: aktualizacja) |
(→Wina: uzupeł.) |
||
| Linia 36: | Linia 36: | ||
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/irsai-oliver-2006-kabinet-tetur-lahev-2-8494.JPG Irsai Olivier 2006], ,[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/irsai-oliver-2006-kabinet-tetur-etiketa-8492.jpg etykieta], ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5340 charakterystyka i ocena] | *[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/irsai-oliver-2006-kabinet-tetur-lahev-2-8494.JPG Irsai Olivier 2006], ,[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/irsai-oliver-2006-kabinet-tetur-etiketa-8492.jpg etykieta], ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5340 charakterystyka i ocena] | ||
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/irsai-oliver-2009-kabinet-skoupil-lahev-2-7886.JPG Irsai Olivier 2009], ,[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/01-7891.jpg etykieta], ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5237 charakterystyka i ocena] | *[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/irsai-oliver-2009-kabinet-skoupil-lahev-2-7886.JPG Irsai Olivier 2009], ,[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/01-7891.jpg etykieta], ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5237 charakterystyka i ocena] | ||
| + | *[https://danielswine.club/cdn/shop/files/Z62_0163.jpg?v=1747449149 Irsai Oliver 2022]; białe wytrawne 11,5%vol; aromaty kwiatów dzikiej róży, muszkatu, moreli, gruszki i mango; Ukraina/Odessa | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
Aktualna wersja na dzień 21:27, 4 gru 2025
| Irsai Oliver | |
|---|---|
| Irsai Oliver - grono, Foto: Kamil Wiśniowski | |
| Rodzice | Pozsonyi x Csaba Gyoengye |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Węgry |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm |
| smak | muszkat |
| SAT | 2300 |
| Termin dojrzewania | 11-20.09 |
| Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
| Kolor gron | żółte |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Choć ma niezbyt efektowne owoce, ze względu na ich znakomity smak jest bardzo dobrą odmianą deserową. Do amatorskiej uprawy w cieplejszych rejonach kraju lub pod ciepłymi murami. Odmiana dość wrażliwa na choroby (mączniaki).[1] [1]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Zołotistyj Rannij, Aranylo, Karola, Karai Aranylo
Wina
Wg servisu "www.wineoczechrepublic"
podstawowa charakterystyka wina jakościowego: Jasnożółta barwa, zapach muszkatowy, delikatna korzenność smaku, niższa a nawet niska zawartość kwasów, czasem nieco gorzkie, wino mniej pełne; krótsze." Wino charakteryzuje się muszkatowo-korzennym zapachem i niską zawartością kwasów. Bardzo często wchodzi w skład mieszanek z winami bardziej kwaśnymi, najlepsza jest mieszanka z Ryzlinkiem vlašskim. Często używa się go do produkcji młodych win (tegorocznych). Jako czyste wino odmianowe szybko się starzeje.
- Irsai Olivier 2006, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Irsai Olivier 2009, ,etykieta, ,charakterystyka i ocena
- Irsai Oliver 2022; białe wytrawne 11,5%vol; aromaty kwiatów dzikiej róży, muszkatu, moreli, gruszki i mango; Ukraina/Odessa
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- profil liścia; ;grono i liść; ;koronka; ;kwiatostan; ;liść; ;koronka; ;krzew; ;grono i liść
- wg eu-vitis: szczegółowe dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
Węgry:Irsai Oliver - grono; ; grona i liść
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 11-20.09 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | żółte + |
| Kraj | Węgry + |
| Masa | 150 g + |
| Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
| Odmiana | Irsai Oliver +, Pozsonyi + i Csaba Gyoengye + |
| Rozmiar jagód | 15 mm + |
| Sat | 2.300 + |
| Smak | Muszkat + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

