Gamaret
Z Winogrona.org
(nowa odmiana) |
(kosmetyka) |
||
| Linia 36: | Linia 36: | ||
'''Wino:''' Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent. | '''Wino:''' Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent. | ||
Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent. | Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent. | ||
| - | + | Cuvee: Gamaret&Garanoir&Rondo może być namiastką wina z odmiany [[odmiana::Pinot Noir]] | |
[wg danych szwajcarskich – źródłowych] | [wg danych szwajcarskich – źródłowych] | ||
| Linia 47: | Linia 47: | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
| - | + | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
| Linia 53: | Linia 53: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| - | + | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
Wersja z 20:12, 11 kwi 2010
| Gamaret | |
|---|---|
| Rodzice | Gamay Noir x Reichensteiner |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Szwajcaria |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 15x15 mm mm |
| smak | prosty |
| SAT | 2750-2850 |
| Termin dojrzewania | 5-15.10 |
| Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
| Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Odmiana wyhodowana w 1970r. przez Andre Jaquinet w Research Station Zakład w Pulley ,Szwajcaria.
Wzrost: średni, pędy wiotkie.
Grona: małe lub średnie, baryłkowate, średnio zwarte.
Jagody: okrągłe, małe lub średniej wielkości, niebiesko-czarne.
Odporność na mróz: -23st.C (największa u vinifer – podobnie jak Riesling)
Parametry moszczu: kolor rubinowy, cukier do 19%, kwasy średnio 7,8-9g/l.
Dojrzewanie : w drugiej dekadzie października.(podobnie jak odmiana Pinot Noir)
Wino: Nadaje się do kupażu z odmianami o większej zawartości cukrów a mniejszej kwasów np.: Garanoir, Regent. Standardowe wina z tej odmiany w Szwajcarii to cuvee 50/50 z Garanoir, który gromadzi więcej cukru ale mniej kwasów i dojrzewa około tygodnia wcześniej; w podobnym czasie jak Regent. Cuvee: Gamaret&Garanoir&Rondo może być namiastką wina z odmiany Pinot Noir [wg danych szwajcarskich – źródłowych]
Genealogia
Vitis Vinifera
Choroby
Odmiana odporna na mączniaka prawdziwego i bardzo odporna na szarą pleśń. Mało odporna na mączniaka rzekomego podobnie jak Chrupka Złota i Merlot. Niewiele odporniejsza (na m.rz.) niż Muller Thurgau.{wg prób i badań szwajcarskich)
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 5-15.10 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | ciemne (niebiesko-czarne) + |
| Kraj | Szwajcaria + |
| Masa | 150 g + |
| Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
| Odmiana | Gamaret +, Gamay Noir +, Reichensteiner +, Riesling + i Pinot Noir + |
| Rozmiar jagód | 15x15 mm mm + |
| Sat | 2.750 -2850 + |
| Smak | Prosty + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

