modified on 5 lis 2025 at 22:29 ••• 106 342 views

Hibernal

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m (Zdjęcia: JPG)
(zdjęcie)
Linia 49: Linia 49:
Plik:Hibernal-gr3.jpg|Hibernal - grona przed zbiorem; Foto: ZbyszekB
Plik:Hibernal-gr3.jpg|Hibernal - grona przed zbiorem; Foto: ZbyszekB
Plik:Hibernal-koronka.jpg|Hibernal - koronka; Foto: ZbyszekB
Plik:Hibernal-koronka.jpg|Hibernal - koronka; Foto: ZbyszekB
-
Plik:Hibernal-pąki-kw.JPG|Hibernal - pąki kwiatowe; Foto: ZbyszekB
+
Plik:Hibernal-p-ki-kw.JPG|Hibernal - pąki kwiatowe; Foto: ZbyszekB
Plik:Hibernal-zapas.JPG|Hibernal - kwiatostany z pąków zapasowych; Foto: ZbyszekB
Plik:Hibernal-zapas.JPG|Hibernal - kwiatostany z pąków zapasowych; Foto: ZbyszekB
Plik:Hibernal-L1.jpg|Hibernal - liść; Foto: ZbyszekB
Plik:Hibernal-L1.jpg|Hibernal - liść; Foto: ZbyszekB

Wersja z 17:55, 25 kwi 2010

Hibernal
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski
Rodzice (Chancellor x Riesling)x 2
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 14 mm mm
smak korzenny
SAT 2800
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie przerobowe

Opis

Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Na Mazowszu (50km na północ od Warszawy)dojrzewa wystarczająco dobrze, nawet w tak niesprzyjającym roczniku, jakim był rocznik 2008.(lepiej niż odmiany:Bianca i Sibera)

Genealogia

Hibernal = (Chancellor x Riesling) x 2

Hibernal → 82,04%V.vinifera +1,95%V.labrusca 
+14,06%V.rupestris +1,95%V.riparia


Choroby

Cięcie

Synonimy

Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Hibernal — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajNiemcy  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaHibernal  +, Chancellor  +, Riesling  +, Bianca  + i Sibera  +
Rozmiar jagód14 mm mm  +
Sat2.800  +
SmakKorzenny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +