Timur
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(genealogia) |
(uzupełnienie) |
||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | + | |kolor=#99B3F | |
| - | |kolor = #99B3F | + | |odmiana=Timur |
| - | |zdjęcie = Obraz 005.jpg | + | |zdjęcie=Obraz 005.jpg |
| - | |opis zdjęcia = Timur Foto W.Jarosz | + | |opis zdjęcia=Timur Foto W.Jarosz |
| - | |rodzice = [[odmiana::Frumoasa Albe]] x [[odmiana::Wostorg]] | + | |rodzice=[[odmiana::Frumoasa Albe]] x [[odmiana::Wostorg]] |
| - | |gatunek = | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
| - | + | |masa grona=400-600 | |
| - | |masa grona = | + | |rozmiary jagód=29x21 mm |
| - | |rozmiary jagód = 29x21 mm | + | |masa jagód=6-8 |
| - | | | + | |smak=Lekki muszkat - gdy dojrzałe |
| - | | | + | |termin dojrzewania=11-20.09 |
| - | |termin dojrzewania = 11-20.09 | + | |ilość dni dojrzewania=105-113 |
| - | |mrozoodporność = -25 | + | |mrozoodporność=-25 |
| - | |kolor gron = jasne | + | |kolor gron=jasne |
| - | |nasiona = TAK | + | |zapylanie=własnopylna |
| - | | | + | |zastosowanie=deserowe |
| - | | | + | |zawartość cukrów=23 |
| + | |zawartość kwasów=7 | ||
| + | |nasiona=TAK | ||
| + | |wzrost=średnio silny | ||
| + | |drewnienie łozy=bardzo dobre | ||
| + | |płodność latorośli=1,3-1,8 | ||
| + | |obsada gron=30-40 | ||
| + | |plenność=wysoka | ||
}} | }} | ||
| - | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Jagody lekko szpiczaste, grono wygląda jak jeżyk. Na wystawie południowej zaczyna dojrzewać | Jagody lekko szpiczaste, grono wygląda jak jeżyk. Na wystawie południowej zaczyna dojrzewać | ||
Wersja z 20:59, 24 sty 2011
| Timur | |
|---|---|
| Timur Foto W.Jarosz | |
| Rodzice | Frumoasa Albe x Wostorg |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Masa grona | 400-600 g |
| Rozmiary jagód | 29x21 mm mm |
| Masa jagód | 6-8 g |
| smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe |
| Termin dojrzewania | 11-20.09 |
| Ilość dni dojrzewania | 105-113 |
| Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
| Kolor gron | jasne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
| Zawartość cukrów | 23 °Bx |
| Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Jagody lekko szpiczaste, grono wygląda jak jeżyk. Na wystawie południowej zaczyna dojrzewać już pod koniec sierpnia .Owoce kruche z delikatną skórką, pod koniec września bardzo słodkie.
Genealogia
TIMUR = Frumoasa Albe x Wostorg
Timur → 74,03%V.vinifera + 0,78%V.labrusca + 1,46%V.rupestris + 2,34%V.berlandieri + 1,95%V.riparia + 0,3%V.lincecumi + 0,19%V.aestivalis + 0,2%V.cinerea + 18,75%V.amurensis
Choroby
Raczej wysoka odporność na choroby
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Timur — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 11-20.09 + |
| Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Ilość dni | 105-113 + |
| Kolor gron | jasne + |
| Masa | 400 -600g + |
| Masa jagód | 6-8 g + |
| Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
| Obsada gron | 30-40 szt. + |
| Odmiana | Timur +, Frumoasa Albe + i Wostorg + |
| Plenność | wysoka + |
| Płodność latorośli | 1,3-1,8 % + |
| Rozmiar jagód | 29x21 mm mm + |
| Smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe + |
| Wzrost | średnio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
| Zawartość cukrów | 23 + |
| Zawartość kwasów | 7 + |

