Bianca
Z Winogrona.org
Gsapijaszko (dyskusja | wkład) m |
(→Opis: uzupełnienie) |
||
| Linia 20: | Linia 20: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref> | Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref> | ||
| + | |||
| + | Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> | ||
| + | |||
| + | Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. | ||
| + | Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. | ||
| + | Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian. | ||
| + | |||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
'''BIANCA''' = EGER 2 X BOUVIER | '''BIANCA''' = EGER 2 X BOUVIER | ||
Wersja z 19:35, 27 sty 2011
| Bianca | |
|---|---|
| Bianca, foto. J.Czapski | |
| Rodzice | SV 12375 x Bouvier |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Węgry |
| Masa grona | 120-250 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm mm |
| smak | słodko-kwaskowaty (winny) |
| SAT | 2600-2700 |
| Termin dojrzewania | 21-30.09 |
| Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
| Kolor gron | żółto-zielone |
| Zastosowanie | ogólne |
Opis
Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. [2]
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.
Genealogia
BIANCA = EGER 2 X BOUVIER
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Bianca : 78,09%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,13%V.berlandieri +2,64%V.lincencumii
Choroby
Cięcie
Synonimy
E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka
Literatura
- ↑ Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 21-30.09 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | żółto-zielone + |
| Kraj | Węgry + |
| Masa | 120 -250g + |
| Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
| Odmiana | Bianca +, SV 12375 + i Bouvier + |
| Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
| Sat | 2.600 -2700 + |
| Smak | Słodko-kwaskowaty (winny) + |
| Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |

