Solaris
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
(literówka) |
||
| Linia 36: | Linia 36: | ||
Termin zbioru:10.09.09 ; zawartość ekstraktu w jagodach określana refraktometrem (%) – 21,6 | Termin zbioru:10.09.09 ; zawartość ekstraktu w jagodach określana refraktometrem (%) – 21,6 | ||
| - | '''Mrozoodpornośc:''' od -23 | + | '''Mrozoodpornośc:''' od -23 ºC do -28 ºC (zadawalająca) |
W skierniewicach po zimie 2008/2009 przemarzło 50,5% pąków, a po zimie 209/2010 przemarzło 27,0% pąków | W skierniewicach po zimie 2008/2009 przemarzło 50,5% pąków, a po zimie 209/2010 przemarzło 27,0% pąków | ||
| - | Temperatury minimalne zanotowane w Skierniewicach: 6 styczeń | + | Temperatury minimalne zanotowane w Skierniewicach: 6 styczeń 2009: -23 ºC ; oraz 26 styczeń 2010: -28,1 ºC |
.<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> <br> | .<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> <br> | ||
Wersja z 16:24, 9 lut 2011
| Solaris | |
|---|---|
| Rodzice | Merzling x Gm 6493 |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Niemcy (Geisenheim) |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 16 mm mm |
| Masa jagód | 1,3 g |
| smak | neutralny |
| Termin dojrzewania | 1-20.09 |
| Mrozoodporność | -23 do -28 °Cwarning.pngKonwersja dla jednostki „do-28°C” nie jest obsługiwana. |
| Kolor gron | żółte |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 24,6 °Bx |
Opis
Nowa, rokująca duże nadzieje niemiecka odmiana przeznaczona do wyrobu wina. Ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. Odporna na mączniaka. Pomimo nie ustalonej mrozoodporności odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.
Są doniesienia, że po przejściu przez -23st. zachował od 30 do 50% żywych pąków
Wg J.Lisek :
Wzrost: krzew rośnie silnie. Liście 3 lub 5 klapowe,bardzo duże, karbowane.
Grona: średniej wielkości, cylindryczno stożkowe, długie ze skrzydełkiem o masie 150g
Jagody: najczęściej małe, w pełni dojrzałe – bursztynowożółte o masie 1,3g. Dojrzewają wcześnie. (Skierniewice : pierwsza i druga dekada września)
Miąższ: o naturalnym winnym smaku. Jest to jedna z nielicznych odmian, z których w Polsce można wytwarzać deserowe, naturalnie słodkie wina. Przy suchej i ciepłej pogodzie w sierpniu i we wrześniu, część jagód ulega botrytyzacji (powierzchniowemu gniciu), a zawartość ekstraktu przekracza wtedy 25%. Termin zbioru:10.09.09 ; zawartość ekstraktu w jagodach określana refraktometrem (%) – 21,6
Mrozoodpornośc: od -23 ºC do -28 ºC (zadawalająca)
W skierniewicach po zimie 2008/2009 przemarzło 50,5% pąków, a po zimie 209/2010 przemarzło 27,0% pąków
Temperatury minimalne zanotowane w Skierniewicach: 6 styczeń 2009: -23 ºC ; oraz 26 styczeń 2010: -28,1 ºC
.[1]
Genealogia
SOLARIS = Merzling x (Zarya Severa x Muscat Ottonel) 62,5%V.vinifera +9,25%V.rupestris + 3,25%V.lincecumii +25%V.amurensis
Choroby
Odmiana dość odporna na mączniaki. Mało podatna na szarą pleśń. W lata deszczowe ulega jednak botrytis.
Cięcie
Krzew mało wymagający co do formy prowadzenia. Dobre plonowanie cechuje duże formy krzewów z łozami ciętymi na 4-6 pąków. Przy dłuższym cięciu osiąga się wysoki plon, któremu towarzyszy zwykle spadek jakości owoców..[1]
Synonimy
Fr. 240-75
Literatura
http://www.winegrowers.info/varieties/Vine_varieties/Solaris.htm
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 1-20.09 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | żółte + |
| Kraj | Niemcy (Geisenheim) + |
| Masa | 150 g + |
| Masa jagód | 1,3 g + |
| Mrozoodpornosc | warning.pngKonwersja dla jednostki „do-28°C” nie jest obsługiwana. |
| Odmiana | Solaris +, Merzling + i Gm 6493 + |
| Plenność | wysoka + |
| Rozmiar jagód | 16 mm mm + |
| Smak | Neutralny + |
| Wzrost | silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 24,6 + |

