Frumoasa Albae
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: + link do fotki) |
(→Zdjęcia: fotki) |
||
| Linia 43: | Linia 43: | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
| + | Plik:Frumoasa Albae-L1.jpg|Liść - 9/10/11; foto ZbyszekB | ||
| + | Plik:Frumoasa Albae-L2.jpg|Spód liścia - 9/10/11; foto ZbyszekB | ||
| + | Plik:Frumoasa Albae-k1.jpg|Koronka - 9/10/11; foto ZbyszekB | ||
| + | |||
| + | |||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Wersja z 21:11, 9 paź 2011
| Frumoasa Albe | |
|---|---|
| Frumoasa Albe - Grono, Foto: J.Czapski | |
| Rodzice | Guzal Kara x SV 20473 |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Mołdawia |
| Masa grona | 350-550 g |
| Rozmiary jagód | 26x24 mm mm |
| smak | muszkat |
| SAT | 2700 |
| Termin dojrzewania | 20-30.09 |
| Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
| Kolor gron | żółto-zielone |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Znakomita odmiana deserowa o bardzo dużych gronach i jagodach, o wystarczającej mrozoodporności dla polskich warunków klimatycznych.
Odmiana o bardzo skomplikowanym rodowodzie i dużym udziale Vitis vinifera
W gruncie dojrzewa późno i słabo.
Genealogia
Frumoasa Albe = GUZAL KARA X SEYVE VILLARD 20-473(Muscat de St. Vallier Blanc)
(wg VIVC)
Frumoasa Albe → 85,55%V.vinifera +1,56%V.labrusca + 2,93%V.rupestris +4,69%V.berlandieri +3,9%V.riparia + 0,59%V.lincecumii +0,39%V.aestivalis + 0,39%V.cinerea
Choroby
Cięcie
Synonimy
XI 56-42
Literatura
Zdjęcia
fotki - Tatiana Iwanowna: grono 23/08/2009; 14/08/2010 grona; 14/08/2010 owocujący krzew; ;grona - Czechy
Fakty o Frumoasa Albae — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 20-30.09 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | żółto-zielone + |
| Kraj | Mołdawia + |
| Masa | 350 -550g + |
| Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
| Odmiana | Frumoasa Albe +, Guzal Kara + i SV 20473 + |
| Rozmiar jagód | 26x24 mm mm + |
| Sat | 2.700 + |
| Smak | Muszkat + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

