Nero – Winogrona.org
modified on 27 sie 2023 at 20:39 ••• 157 057 views

Nero

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Linki)
(Choroby: oidium)
Linia 75: Linia 75:
== Choroby ==
== Choroby ==
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.
Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.
 +
 +
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego,  W skali 1 do 9 - '''wynik 3/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
 +
Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
 +
==Wino==
==Wino==
1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)  
1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)  

Wersja z 18:46, 20 gru 2011

Nero
Nero - grono  Foto: J.Czapski
Nero - grono Foto: J.Czapski
Rodzice SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 230-300 g
Rozmiary jagód 22x17 mm
Masa jagód 3,3-5 g
smak pikantny
SAT 2300-2450
Termin dojrzewania 5-15.09
Ilość dni dojrzewania 125
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron granatowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 6 g/l

Opis

Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]

Jagody:owalne,w kolorze niebieskim z woskowym nalotem

Miąźsz: mięsisty, chrupki, aromatyczny [2]

Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany. Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach. Według źródeł węgierskich daje wina intensywnie zabarwione.

Dojrzewanie

Skierniewice za lata 2006-2008 zbiory 6.09; masa gron 254g; masa jagód 3,18g; plon 1,93kg/krzew; ekstrakt 17,3(%) [3]

Genealogia

Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)

Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris 
+3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii

Ochrona prawna odmiany

Zarejestrowana i chroniona prawem UE (zakaz rozmnażania bez zgody właściciela)

Nr rejestru 1760 - zarejestrowany 03/03/1997 – ochrona do 01/02/2024

Hodowca odmiany: Forschungsinstitut Weinbau und Kellerwirtschaft HU - 6001 Kisfai WĘGRY

Właściciel licencji:

Jörg WOLF Dürkheimer ALTER WEG 7 DE - 67098 Bad Dürkheim NIEMCY +49 6322 632 37


Choroby

Odmiana dosyć odporna na oba mączniaki, jednak wrażliwa na szarą pleśń, przez co nie zaleca się długiego przetrzymywania gron na krzewach.

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.

Wino

1 Francis Füzesi -Nero 2009, półwytrawne, czerwone-Konkurs Wina County Csongrád 2010-brąz-16,94pkt (na 20)

2. Michael Medvegy-Nero 2009-czerwone-konkurs win organicznych w Pusztai 2010-srebro-79.43pkt(na 100)

3. Peary-Nero 2009-Konkurs win regionu Eger 2010-srebro-85pkt(na 100)

Wg : http://www.borverseny.hu/_bv/szf/05041.htm

Cięcie

średnio-długie na 6-12 pąków

Synonimy

BG-16; Bornemissza Gergely 15

Opinie

wg D.Pospisilova : z 23 badanych odmian Nero posiadał najwyższą zawartośc resweratrolu (substancja uważana za jedną z najlepszych przeciwutleniaczy)


Literatura

http://vinograd.info/sorta/stolovye/nero.html


  1. Myśliwiec, R. (2002). Ogród winoroślowy (3 ed.)PWRiL. Bib
  2. Pospíšilová, D., Sekera, D., & Ruman, T. (2005). Ampelografia Slovenska. Bratislava: Modra. Bib
  3. wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib


Linki

Opinie na forum:

  1. Jak prowadzic Nero?
  2. Nero
  3. Nero na wino? Słowacy robią!
  4. Nero na prezydenta!

Zdjęcia

Nero - grona - Węgry


Rozmieszczenie uprawy odmiany Nero wśród użytkowników serwisu:


Zdjęcia
Filmy
Wikipedia
Kamery internetowe
Wczytywanie mapy…

Kwitnienie:

data kwitnienia Winnica
2455011.529 czerwiec 2009 Wacek
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna
2455720.58 czerwiec 2011 Winnica Okleśna


Daty kwitnienia w poszczególnych latach:

Aby obejrzeć ten element, włącz w przeglądarce obsługę JavaScript. Przeglądaj bezpośrednio listę wyników.MONTHYEARWacek2009-06-29T00:00:000data kwitnienia: 29 czerwiec 2009
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2011-06-08T00:00:000data kwitnienia: 8 czerwiec 2011
2011-06-08T00:00:00

Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:


Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością  %.

Fakty o Nero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-12 oczek/m2  +
Dojrzewanie5-15.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni125  +
Kolor grongranatowe  +
KrajWęgry  +
Masa230 -300g  +
Masa jagód3,3-5 g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
Obciążenie40-50 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,3-2 szt.  +
OdmianaNero  +, SV 12375  +, Medoc Noir  +, Csaba Gyoengye  +, Perła Czabańska  + i BG-16  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli70-90 %  +
Rozmiar jagód22x17 mm  +
Sat2.300 -2450  +
SmakPikantny  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów6  +