Barbera
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox|odmiana = Barbera|kolor = #99B3FF|zdjęcie = test.jpg|opis zdjęcia = tutaj opis zdjęcia, autor|rodzice = Vitis vinifera|gatunek = Vitis vinifera…”) |
|||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
| - | {{Odmiana infobox|odmiana = Barbera|kolor = #99B3FF|zdjęcie = test.jpg|opis zdjęcia = tutaj opis zdjęcia, autor|rodzice = [[Vitis vinifera]]|gatunek = Vitis vinifera|kraj pochodzenia = Włochy|masa grona = 150-200|rozmiary jagód = 17 mm|smak = |SAT = |termin dojrzewania = |mrozoodporność = |kolor gron = fioletowo-granatowe|nasiona = TAK|zastosowanie = przerobowe}} | + | {{Odmiana infobox |
| + | |odmiana = Barbera | ||
| + | |kolor = #99B3FF | ||
| + | |zdjęcie = test.jpg | ||
| + | |opis zdjęcia = tutaj opis zdjęcia, autor | ||
| + | |rodzice = [[Vitis vinifera]] | ||
| + | |gatunek = Vitis vinifera | ||
| + | |kraj pochodzenia = Włochy | ||
| + | |masa grona = 150-200 | ||
| + | |rozmiary jagód = 17 mm | ||
| + | |smak = | ||
| + | |SAT = | ||
| + | |termin dojrzewania = | ||
| + | |mrozoodporność = | ||
| + | |kolor gron = fioletowo-granatowe | ||
| + | |nasiona = TAK | ||
| + | |zastosowanie = przerobowe | ||
| + | }} | ||
| + | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Jedna z najsłynniejszych włoskich odmian winiarskich.Uprawiana również w Australii, USA i Argentynie. Ma zbyt wysokie wymagania klimatyczne do uprawy w Polsce. Wytwarzane są z niej znane wina m.in. Bricco dell'Uccellone, Barbera d'Alba Riserva Pozzo dell'Annunciata (Włochy), King Valley I Barbera (Australia), Amador County Barbera (USA). | Jedna z najsłynniejszych włoskich odmian winiarskich.Uprawiana również w Australii, USA i Argentynie. Ma zbyt wysokie wymagania klimatyczne do uprawy w Polsce. Wytwarzane są z niej znane wina m.in. Bricco dell'Uccellone, Barbera d'Alba Riserva Pozzo dell'Annunciata (Włochy), King Valley I Barbera (Australia), Amador County Barbera (USA). | ||
| + | |||
| + | == Choroby == | ||
| + | |||
| + | == Cięcie == | ||
| + | |||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Perricone, Pignatello. | Perricone, Pignatello. | ||
| + | == Literatura == | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Wersja z 17:24, 14 lut 2010
| Barbera | |
|---|---|
| Plik:Test.jpg tutaj opis zdjęcia, autor | |
| Rodzice | Vitis vinifera |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Włochy |
| Masa grona | 150-200 g |
| Rozmiary jagód | 17 mm mm |
| Kolor gron | fioletowo-granatowe |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Jedna z najsłynniejszych włoskich odmian winiarskich.Uprawiana również w Australii, USA i Argentynie. Ma zbyt wysokie wymagania klimatyczne do uprawy w Polsce. Wytwarzane są z niej znane wina m.in. Bricco dell'Uccellone, Barbera d'Alba Riserva Pozzo dell'Annunciata (Włochy), King Valley I Barbera (Australia), Amador County Barbera (USA).
Choroby
Cięcie
Synonimy
Perricone, Pignatello.
Literatura
Fakty o Barbera — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
| Kraj | Włochy + |
| Masa | 150 -200g + |
| Odmiana | Barbera + |
| Rozmiar jagód | 17 mm mm + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

