Alibernet
Z Winogrona.org
(Nowa strona) |
(→Opis: uzupełnienie opisu) |
||
| Linia 19: | Linia 19: | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
| - | Odmiana powstała w Instytucie Odeskim | + | Odmiana powstała w Instytucie Odeskim. Po "Alicante"otzymała zdolności "farbiarskie" ( moszcz jest silnie barwiący), a po CS charakterystyczne cechy smakowe wina. |
| + | Wzrost krzewów silny. | ||
| - | Liście: średnie do dużych, pięcio-klapowe, z umiarkowanie głębokimi górnymi zatokami, drobno owłosione pod spodem. Zatoka ogonkowa lirowatego kształtu, otwarta. Ogonek krótki,, silnie zaczerwieniony. | + | '''Liście:''' średnie do dużych, pięcio-klapowe, z umiarkowanie głębokimi górnymi zatokami, drobno owłosione pod spodem. Zatoka ogonkowa lirowatego kształtu, otwarta. Ogonek krótki,, silnie zaczerwieniony. |
| - | Grona: duże, stożkowate, ze skrzydełkami, średnio rozrzedzone, o średniej masie ok. 150g. | + | '''Grona:''' duże, stożkowate, ze skrzydełkami, średnio rozrzedzone, o średniej masie ok. 150g. |
| + | |||
| + | '''Jagody:''' Owoce są średniej wielkości, owalne, ciemnoniebieskie. Miąższ jest soczysty, krwisto kolorowy, aromaty cabernetowe. | ||
| + | |||
| + | ===Fenologia=== | ||
| + | Pękanie pąków i kwitnienie średnio wczesne. Dojrzewanie niewiele wcześniejsze od CS (do sprawdzenia w polskich warunkach) | ||
| + | Drewnienie łozy dobre. Odporność na mrozy zbliżna do CS. | ||
| - | |||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Podobnie jak Cabernet Sauvignon | Podobnie jak Cabernet Sauvignon | ||
Wersja z 22:23, 29 mar 2013
| Alibernet | |
|---|---|
| Rodzice | Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Ukraina |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 16 mm |
| SAT | 2700 |
| Termin dojrzewania | 5-20.10 |
| Kolor gron | ciemny granat |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 20 °Bx |
| Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana powstała w Instytucie Odeskim. Po "Alicante"otzymała zdolności "farbiarskie" ( moszcz jest silnie barwiący), a po CS charakterystyczne cechy smakowe wina. Wzrost krzewów silny.
Liście: średnie do dużych, pięcio-klapowe, z umiarkowanie głębokimi górnymi zatokami, drobno owłosione pod spodem. Zatoka ogonkowa lirowatego kształtu, otwarta. Ogonek krótki,, silnie zaczerwieniony.
Grona: duże, stożkowate, ze skrzydełkami, średnio rozrzedzone, o średniej masie ok. 150g.
Jagody: Owoce są średniej wielkości, owalne, ciemnoniebieskie. Miąższ jest soczysty, krwisto kolorowy, aromaty cabernetowe.
Fenologia
Pękanie pąków i kwitnienie średnio wczesne. Dojrzewanie niewiele wcześniejsze od CS (do sprawdzenia w polskich warunkach) Drewnienie łozy dobre. Odporność na mrozy zbliżna do CS.
Choroby
Podobnie jak Cabernet Sauvignon
Cięcie
Synonimy
Tematy na naszym forum
Literatura
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 5-20.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | ciemny granat + |
| Kraj | Ukraina + |
| Masa | 150 g + |
| Odmiana | Alibernet + |
| Plenność | wysoka + |
| Rozmiar jagód | 16 mm + |
| Sat | 2.700 + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 20 + |
| Zawartość kwasów | 10 + |

