Chardonnay
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację: koronka) |
(→Dojrzewanie) |
||
| Linia 62: | Linia 62: | ||
*Skierniewice 2012 - zbiór: 4/10; plon: 0,35 kg/krzew; masa gron: 81g; masa jagód: 1,9g; ekstrakt: 18,5% | *Skierniewice 2012 - zbiór: 4/10; plon: 0,35 kg/krzew; masa gron: 81g; masa jagód: 1,9g; ekstrakt: 18,5% | ||
*[http://pictap.pl/di-R3E9MJX9.png Cornall University 2007-2014] | *[http://pictap.pl/di-R3E9MJX9.png Cornall University 2007-2014] | ||
| + | * Nizina Śląska - 2 października 2015 r. (pomiar cukru w kontrolnych gronach ) - 23 Brix | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Wersja z 06:32, 28 paź 2015
| Chardonnay | |
|---|---|
| Chardonnay -grono, Foto: Jacek Lewko | |
| Rodzice | Pinot Noir x Gouais Blanc |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Francja |
| Masa grona | 90-95 g |
| Rozmiary jagód | 14 mm |
| Masa jagód | 1,3 g |
| smak | Zharmonizowany |
| SAT | 2700-2800 |
| Termin dojrzewania | 11-20.10 |
| Ilość dni dojrzewania | 138-140 |
| Mrozoodporność | -22 °C251,15 K -7,6 °F 452,07 °R |
| Kolor gron | żółte |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 24 °Bx |
| Zawartość kwasów | 9 g/l |
Opis
Jedna z klasycznych sławnych odmian winiarskich. Z niej najsławniejsze wina światowej klasy m.in.: Chablis la Foret, Le Montrachet, Chablis les Clos, Blanc de Blanc Grand Cru Vintage, Clos de Mesnil Vintage (Francja), Castello della Salla Cervaro (Włochy), Piccadilly Chardonay (Australia), Chardonnay (RPA),Alpha Chardonnay (Chile)i in. Brak jest szerszych doświadczeń z uprawą Chardonnay w Polsce jednak próby czynione w winnicy Miękinia pozwalają przypuszczać, że może być z powodzeniem uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Wg Instytutu Magaracza:
Grona raczej małe(duży wpływ ma klon) ok.90-95g, cylindryczmo-stożowe, zagęszczone do luźnych. Jagody małe i średnie,okrągłe i owalne ,śr.ciężar 1,3g, skórka cienka i mocna, koloru zielono-białego ze złotym odcieniem od nasłonecznionrj strony i małymi brązowymi kropkami.
Miąższ soczysty o przyjemnym zapachu odmianowym, nasiona 2-3
W Odessie potrzebuje 138-140 dni do pełnej dojrzałości (koniec września) i 2700-2800 SAT
Zależnie m.in. od klonu gromadzi od 18 do 22,9% cukrów i 8,2-11g/l kwasów
Wg INRA - dojrzewa 1,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota
Liście 3 lub 5-cio płtkowe
Klony
Chardonay: 2/23; 95; 96; 124; 131; 121 ENTAV-INRA; 548 ENTAV- INRA®;809 ENTAV-INRA®; 1066 ENTAV-INRA®; 1067 ENTAV-INRA®; 1068 ENTAV-INRA®;Mendoza;MVIG1;Rua1;UCD 5;UCD 6; UCD 15; UCD 16.
Genealogia
100%V.vinifera
Parametry
wg New York Cornell University
1971r zbiór 5/10 - 20,1Brix - 7,4g/l kwasy; taniny 24 [mg/100ml]
1972r zbiór 19/10 - 21,0Brix - 9,4g/l kwasy; taniny 19 {mg/100ml]
1973r zbiór 20/09 - 19,0Brix - 8,4g/l kwasy; taniny 18 [mg/100ml]
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012 - zbiór: 4/10; plon: 0,35 kg/krzew; masa gron: 81g; masa jagód: 1,9g; ekstrakt: 18,5%
- Cornall University 2007-2014
- Nizina Śląska - 2 października 2015 r. (pomiar cukru w kontrolnych gronach ) - 23 Brix
Choroby
jak większość winifer
Ciecie
W rejonach bez okrywania zalecany pień 0,7-1,2m
Synonimy
Arboisier, Arnaison Blanc, Aubaine, Auvernat Blanc, Auvernat Blanc, Auxerrois, Auxois Blanc, Bargeois Blanc, Blanc de Champagne, Breisgauer Sussling, Burgundi Feher, Carignane Rosso, Chardennet, Chatey Petit, Chaudenet, Claevner, Epinette Blanche, Epinette Champagne, Ericey Blanc, Feherburgundi, Feinburgunder, Gamay Blanc, Gelder Weissburgunder, Gentil Blanc, Grosse Bourgogne, Klawner Weiss Silber, Klevanka Bieła, Lisant, Luisant, Luizannais, Luizant, Maconnais, Maurillon Blanc, Melon Blanc, Melon d'Arbois, Moreau Blanc, Morillon Blanc, Moulon, Noirien Blanc, Noirien Blanc, Pino Szardone, Pinot Blanc a Cramant, Pinot Blanc Chardonnay, Pinot Chardonnay, Plant de Tonnerre, Romere, Romeret, Rouci Biłe, Rousseau, Roussot, Rulender Weiss Chardonnay, Sardone, St. Marie Petit, Szardone, Weissedler.
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
liść 1; ;liść 2; ;spód liścia; jagody; różnice między Chardonnay a Pinot Blanc;liść i grono; ;koronka; ;koronka
Inne zdjęcia
fotka z chateau-z grona; ;Chardonnay - grona - Węgry; ;grona - Morawy; ;Wikimedia - grono i liście; grona; gazeta:grona; Antes:grono (kl. Gm 54)
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
| Dojrzewanie | 11-20.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Ilość dni | 138-140 + |
| Kolor gron | żółte + |
| Kraj | Francja + |
| Masa | 90 -95g + |
| Masa jagód | 1,3 g + |
| Mrozoodpornosc | 251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R) + |
| Obsada gron | 1,4-1,7 szt. + |
| Odmiana | Chardonnay +, Pinot Noir + i Gouais Blanc + |
| Plenność | niska + |
| Płodność latorośli | 40% % + |
| Rozmiar jagód | 14 mm + |
| Sat | 2.700 -2800 + |
| Smak | Zharmonizowany + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 24 + |
| Zawartość kwasów | 9 + |


