Merlot
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: veraison) |
|||
| Linia 8: | Linia 8: | ||
|kraj pochodzenia=Francja | |kraj pochodzenia=Francja | ||
|masa grona=150 | |masa grona=150 | ||
| - | |rozmiary jagód=14 | + | |rozmiary jagód=14 |
|masa jagód=1,0-1,4 | |masa jagód=1,0-1,4 | ||
|SAT=3000-3300 | |SAT=3000-3300 | ||
| Linia 43: | Linia 43: | ||
[http://pictap.pl/di-UJM0DL7I.jpg Cornell University 2007-2014] | [http://pictap.pl/di-UJM0DL7I.jpg Cornell University 2007-2014] | ||
* Nizina Śląska - 18 września 2015 r. ( pomiar cukru w gronach ) - 19 Brix | * Nizina Śląska - 18 września 2015 r. ( pomiar cukru w gronach ) - 19 Brix | ||
| + | |||
| + | Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu ) - 15 września 2016 r. : 22 Brix | ||
===Monitoring dojrzewania=== | ===Monitoring dojrzewania=== | ||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
Wersja z 07:51, 19 paź 2016
| Merlot | |
|---|---|
| Grona odmiany Merlot; foto:ZbyszekB | |
| Rodzice | Vitis vinifera |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Francja |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 14 mm |
| Masa jagód | 1,0-1,4 g |
| SAT | 3000-3300 |
| Termin dojrzewania | 11-20.10 |
| Ilość dni dojrzewania | 152-164 |
| Mrozoodporność | -18 °C255,15 K -0,4 °F 459,27 °R |
| Kolor gron | czarne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 24 °Bx |
| Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa.
Wg Instytutu Magaracza:Grona cylindryczne lub stożkowe, często ze skrzydełkami.Ciężar gron ok.110-150g. Jagody prawie kuliste 14x13mm, czarne z woskowym nalotem. Miąższ soczysty, bezbarwny, skórka mocna, waga 1-1,4g, nasiona 1-3.
Na Krymie dojrzewa po 152-164 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje śr.3000-3300 SAT. W chłodniejsze lata dojrzewa lepiej niż CS.
Wg INRA - dojrzewa od 2 do 2,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota
Choroby
mało odporna na m.pr. i sz.pl. ; nieco bardziej odporna na m.rz.
Cięcie
Dojrzewanie
- Nizina Śląska - 18 września 2015 r. ( pomiar cukru w gronach ) - 19 Brix
Nizina Śląska ( Kościerzyce, k. Brzegu ) - 15 września 2016 r. : 22 Brix
Monitoring dojrzewania
Synonimy
Bigney, Crabutet, Medoc Noir, Merlau, Merle Petite, Merlot Noir, Odzalesi, Plant du Medoc, Plant Medoc, Semillon Rouge, Vitraille.
Wino
- Wg servisu: www.wineoczechrepublic:
Wino Merlota miewa barwę rubinową do granatowej, jej odcień zależy do wielkości zbiorów, a ponieważ jest to odmiana płodna, pojawiają się na rynku również wina koloru jasno rubinowego o zapachu trawy i gorzkawym posmaku. Ale Merlot od dobrych producentów miewa ciemno granatową barwę, delikatny zapach przejrzałych czarnych porzeczek w połączeniu z zapachem czarnych czereśni, śliwek i fig, po dłuższym leżakowaniu w butelce pojawiają się nuty tytoniu, trufli, kawy lub czekolady. Smak win cechuje niska zawartość kwasów, pełnia, aksamitność i giętkość. Wino pije się bardzo lekko i przyjemnie. Merlot dojrzewa w butelce stosunkowo szybko i tylko producenci najwyższej klasy potrafią swe wina Merlota uformować tak, aby wytrzymały przez okres kilku lat. Wina Merlota można pić osobno, bez posiłku Podstawowa charakterystyka wina jakościowego: Barwa ciemno rubinowa do granatowej. Typowy dla odmiany i bardzo pociągający dla większości konsumentów słodkawy zapach czarnych czereśni lub kompotu z czereśni podczas dojrzewania jest uzupełniany o zapach śliwek, fig i w dojrzałości butelkowej o zapach tytoniu, kawy i trufli. Wino odznacza się atłasową giętkością i bardzo przyjemnym wrażeniem pełni i długiej odezwy.
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
jagody;grono i liść; ;koronka; ;grono i liść; ;koronka; ;liść; ;grono
Inne zdjęcia
Chateau-z: typowe grona; ;Wikimedia -kwiatostan ; liść;grona;grona,owocujący krzew; ;galeria;Antes:grono (kl.INRA 181),grona (kl. Truant Gm 9);
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Dojrzewanie | 11-20.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Ilość dni | 152-164 + |
| Kolor gron | czarne + |
| Kraj | Francja + |
| Masa | 150 g + |
| Masa jagód | 1,0-1,4 g + |
| Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
| Obsada gron | 0,6-1,2 szt. + |
| Odmiana | Merlot + i Medoc Noir + |
| Plenność | średnia + |
| Płodność latorośli | 52,8 % + |
| Rozmiar jagód | 14 mm + |
| Sat | 3.000 -3300 + |
| Wzrost | średnio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 24 + |
| Zawartość kwasów | 7 + |

