modified on 5 lis 2025 at 22:29 ••• 106 127 views

Hibernal

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: aktualizacja linków)
(Wino: aktualizacja)
Linia 59: Linia 59:
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23842_242_5668.pdf Hibernal 2012 (90kt)] - 12,76%vol, cukier 13,3g/l' kwasy 5,5g/l, potencjał 2017r. (PIWI 2014)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23842_242_5668.pdf Hibernal 2012 (90kt)] - 12,76%vol, cukier 13,3g/l' kwasy 5,5g/l, potencjał 2017r. (PIWI 2014)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23160_242_5673.pdf Hibernal 2013 bio (93pkt)] - 11,11%vol, cukier 30,8g/l, kwasy 9,7g/l (PIWI 2014)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23160_242_5673.pdf Hibernal 2013 bio (93pkt)] - 11,11%vol, cukier 30,8g/l, kwasy 9,7g/l (PIWI 2014)
-
*[http://m.krakow.gazeta.pl/krakow/1,106511,15005982,Pierwsze_w_Polsce_wino_lodowe___z_winnicy_UJ.html Hibernal 2012 - wino lodowe]
+
*[http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,398159,jest-pierwsza-partia-szczegolnego-trunku---polskiego-wina-lodowego.html Hibernal 2012 - wino lodowe]
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25853_283_6669.pdf Hibernal 2014 (96pkt)] - 9,5%vol, cukier 43,0g/l, kwasy 10,0g/l, potencjał 2018r (PIWI 2015)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25853_283_6669.pdf Hibernal 2014 (96pkt)] - 9,5%vol, cukier 43,0g/l, kwasy 10,0g/l, potencjał 2018r (PIWI 2015)

Wersja z 19:28, 28 maj 2017

Hibernal
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski
Rodzice (Chancellor x Riesling)x 2
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 14 mm
smak korzenny
SAT 2550-2650
GDDC 1080-1100
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie przerobowe

Opis

Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Na Mazowszu (50km na północ od Warszawy)dojrzewa wystarczająco dobrze, nawet w tak niesprzyjającym roczniku, jakim był rocznik 2008.(lepiej niż odmiany:Bianca i Sibera)

Genealogia

Hibernal = (Chancellor x Riesling) x 2

Hibernal → 82,04%V.vinifera +1,95%V.labrusca 
+14,06%V.rupestris +1,95%V.riparia


Choroby

Odporna na m.prawdziwego i szarą pleśń. Mało podatna na m.rzekomego

Cięcie

Dojrzewanie

  • Hibernal – parametry moszczu i wina




Synonimy

Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal

Wino

  • Wg servisu “www.wineoczechrepublic”

Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.''

Literatura

Linki

Opinie na forum: Hibernal

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

grono i liść; ,grono;  ;grona i liść;  ;grono i liść;  ;kwiatostany;  ;grono

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - grona; Antes: grono (kl.Gm 4) L.Małysz:grona; trhvin:grono; Szkółka w Zawadzie:grona;  ;Winniczka MAGDA: owocujący krzew;  ;Szkółki Konieczko: grono;  ; UJ :zbiór na wino lodowe

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Hibernal — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1080-1100  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajNiemcy  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaHibernal  +, Chancellor  +, Riesling  +, Bianca  + i Sibera  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód14 mm  +
Sat2.550 -2650  +
SmakKorzenny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +