Wymagania - gleba
Z Winogrona.org
| Linia 2: | Linia 2: | ||
== Wymagania glebowe winorośli == | == Wymagania glebowe winorośli == | ||
| + | |||
| + | Czego potrzebuje winorośl? | ||
| + | |||
| + | Tego samego, czego potrzebują inne rośliny, tylko w dawkach dostosowanych do tego gatunku: | ||
| + | # jeść - składniki pokarmowe | ||
| + | # pić - woda | ||
| + | # słońca | ||
| + | # nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu. | ||
| + | |||
| + | Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli solach mineralnych pobieranych z gleby. | ||
| + | |||
| + | Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znaoszą nieco kwaśniejszą glebę. | ||
| + | |||
| + | = Optymalna ilość makroelementów = | ||
| + | |||
| + | {{Optymalna ilość makroelementów nagłówek}} | ||
| + | |||
| + | {{Optymalna ilość makroelementów | ||
| + | |gleba=piaszczysta | ||
| + | |Zawartość części spławialnych w %=do 10 | ||
| + | |Potas (K kg/ha)=100 | ||
| + | |Fosfor (P kg/ha)=10 | ||
| + | |Magnez (Mg kg/ha)=15 | ||
| + | }} | ||
| + | |||
| + | {{Optymalna ilość makroelementów | ||
| + | |gleba=piaszczysta lekka | ||
| + | |Zawartość części spławialnych w %=10-15 | ||
| + | |Potas (K kg/ha)=105 | ||
| + | |Fosfor (P kg/ha)=12 | ||
| + | |Magnez (Mg kg/ha)=16 | ||
| + | }} | ||
| + | |||
| + | {{Optymalna ilość makroelementów stopka}} | ||
| + | |||
| + | |||
| + | Literatura: | ||
| + | https://modr.pl/sites/default/files/brochures/zakladanie_i_prowadzenie_winnicy.pdf | ||
| + | http://www.winnica.golesz.pl/pdf/uprawa-winorosli-roman-mysliwiec-plantpress-2009.pdf | ||
| + | https://www.lodr.pl/images/stories/wydawnictwa/ulotki/2021/Uprawa-winorosli-2021-RGB.pdf | ||
Wersja z 16:09, 15 gru 2022
Wymagania glebowe winorośli
Czego potrzebuje winorośl?
Tego samego, czego potrzebują inne rośliny, tylko w dawkach dostosowanych do tego gatunku:
- jeść - składniki pokarmowe
- pić - woda
- słońca
- nie zamarznąć i nie upiec się - odpowiedniego klimatu.
Skupmy się tutaj na "jedzeniu", czyli solach mineralnych pobieranych z gleby.
Odmiany pochodzące od winorośli właściwej wymagają obojętnego odczynu gleby pH 6,5-7,2. Odmiany hybrydowe znaoszą nieco kwaśniejszą glebę.
Optymalna ilość makroelementów
Szablon:Optymalna ilość makroelementów nagłówek
Szablon:Optymalna ilość makroelementów
Szablon:Optymalna ilość makroelementów
Szablon:Optymalna ilość makroelementów stopka
Literatura:
https://modr.pl/sites/default/files/brochures/zakladanie_i_prowadzenie_winnicy.pdf
http://www.winnica.golesz.pl/pdf/uprawa-winorosli-roman-mysliwiec-plantpress-2009.pdf
https://www.lodr.pl/images/stories/wydawnictwa/ulotki/2021/Uprawa-winorosli-2021-RGB.pdf

