Traminette
Z Winogrona.org
(→Wino: uzupeł.) |
(→Literatura: uzupeł.) |
||
| Linia 79: | Linia 79: | ||
*http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/bulletin/traminette.html | *http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/bulletin/traminette.html | ||
*https://www.fulkersonwinery.com/fruit/traminette/ | *https://www.fulkersonwinery.com/fruit/traminette/ | ||
| + | *http://www.winogrona.org/images/1/17/Traminette.pdf | ||
==Multimedia== | ==Multimedia== | ||
Aktualna wersja na dzień 19:02, 3 gru 2025
| Traminette | |
|---|---|
| Traminette - grono 29/09/2018; foto:ZbyszekB | |
| Rodzice | Joannes Seyve 23.416 x Gewürztraminer |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 120 g |
| Masa jagód | 1,52 g |
| Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
| Kolor gron | bursztynowe |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 20 °Bx |
| Zawartość kwasów | 10 g/l |
Opis
Odmiana Genevy. Pierwsze owoce w 1971. W 1974 podana w obieg. Bez patentu.
Jagody okrągłe, bursztynowe, średniej wielkości (1,5 g) jak na przerobówkę. Grona średnie 110-130g ze skrzydełkiem, umiarkowanie luźne.
Wzrost i wydajność raczej niska. Drewnienie późne. Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie około 110, podobnie jak odmiana Chardonnay; (wg Uniwersytet Kentucky)
Wino w smaku podobne do Gewürztraminer. Maceracja przez 12 do 48 godzin w temperaturze 5-10 °C pomaga w uzyskaniu korzennego smaku i aromatów kwiatowych.
Genealogia
Kliknij aby powiększyć
|
Choroby
Odmiana umiarkowanie podatna na podstawowe choroby grzybowe; mączniaki i szarą pleśń.
Duża podatność na antraknozę – rzędu 60
Wg badań kanadyjskich za lata 2008-2009 podatność na antraknozę w skali 0-80 (0-10 b.mała lub mała; 11-35 średnia; powyżej 36 duża) Np. Seyval Blanc ok. 8; Osceola Muscat ok.16; Swenson White ok. 45; Marquette ok.65
Cięcie
średnie lub długie,ostrogi minimum 5-6 oczek; źródło
Parametry dojrzewania
Wino
- Traminette 2018; 12%alk 2,2%cuk. - • GOLD, Best of Class Traminette, 2021 New York Wine Classic • Silver, 2021 Eastern International Wine Competition • Silver, 2020 Eastern International Wine Competition • Silver, 2020 Finger Lakes International Wine Competition
- Traminette 2020 -Harvest Date 10/06/2020; Acid 7.3 g/l; pH 3.16; Bottling Date 06/02/2021; Residual Sugar 2.0g/l; Alcohol 12,1 %vol
- Traminette 2020; zbiór: 24/09/2020; 19Brix; TA 5,94g/l; pH 2,84 ; butelkowane 26/05/2021; alk.12,3%vol; cuk.12,5g/l; pH 3,37
- Traminette 2020; białe wytrawne; 13%vol; TA: 6,5g/l; pH: 3,5; RS: 2%; Winnica Briede, Wirginia/USA
- Traminette 2021 - wytrawne aromatyczne 12,5% vol; archiwizacja ok.2 lata, butelkowane 2/01/2022; parametry moszczu: 21,3 Brix; pH 3,31
- Commercial Winemaking Production Series Traminette
- Traminette 2022 :białe półwytrawne, 12%vol; TA 7,5g/l; pH 3,22; R.S. 2g/l; Apelacja - Lake Michigan Shore
- Traminette 2023 - białe wytrawne; 12,5%vol; RS: 0,3-0,4 g/l; TA: 9,8g/l; pH 3,09; Pomimo niskiego pH i wysokiej kwasowości, wino jest nadal wytrawne, pikantne i ma gładki, okrągły finisz; Traminette 2023 - PDF
- Traminette 2024 - białe półwytrawne ; 11,6% vol; wino jest aromatycznie kwiatowe, z wyrazistymi nutami limonki, żółtego jabłka i białej brzoskwini.
Synonimy
NY65.533.13
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/viewtopic.php?t=12468#p213582
Literatura
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=623&view=odmiana
- http://en.wikipedia.org/wiki/Traminette
- http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-59-W.pdf
- http://www.extension.purdue.edu/extmedia/FS/FS-60-W.pdf
- http://www.hort.cornell.edu/reisch/grapegenetics/bulletin/traminette.html
- https://www.fulkersonwinery.com/fruit/traminette/
- http://www.winogrona.org/images/1/17/Traminette.pdf
Multimedia
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg ars-grin : grono,owoce i pestki
- wg VIVC: : dojrzały liść; ; grono
- wg glossary wei-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
- Cornell University grono; ;grono
- Winniczka Magda:liść
- Izrael: grona
- Vinograd.info :liść; ;grono; ;grono; grona; ;krzew
- Fulkersonwinery grona
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
| Drewnienie łozy | zadowalające + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | bursztynowe + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 120 g + |
| Masa jagód | 1,52 g + |
| Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
| Obsada gron | 1,7 szt. + |
| Odmiana | Traminette +, Joannes Seyve 23.416 + i Gewürztraminer + |
| Plenność | niska + |
| Wzrost | umiarkowany + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 20 + |
| Zawartość kwasów | 10 + |

