Alden – Winogrona.org
modified on 21 mar 2021 at 16:32 ••• 204 256 views

Alden

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
Linia 9: Linia 9:
|masa grona = 200-500
|masa grona = 200-500
|rozmiary jagód = 20-25 mm
|rozmiary jagód = 20-25 mm
-
|masa jagód = 4-5
 
|smak = labruska
|smak = labruska
|SAT = 2800
|SAT = 2800
|termin dojrzewania = 1-10.10
|termin dojrzewania = 1-10.10
-
|ilość dni dojrzewania = 10000
 
|mrozoodporność = -25
|mrozoodporność = -25
|kolor gron = fioletowe
|kolor gron = fioletowe
|nasiona = TAK
|nasiona = TAK
 +
|zapylanie =
|zastosowanie = deserowe
|zastosowanie = deserowe
-
|cukier = 14-16
+
|ilość dni dojrzewania = 10000
 +
|masa jagód = 4-5
 +
|zawartość cukrów = 14-16
 +
|zawartość kwasów = 5-7
 +
|wzrost = bardzo silny
 +
|drewnienie łozy = bardzo dobre
 +
|płodność latorośli = 90
 +
|obsada gron = 1.5-1.7
 +
|obciążenie = 30-40 [płodnych oczek na krzew]
 +
|plenność = wysoka
 +
|cięcie = 6-10 [oczek/m2]
}}
}}

Wersja z 19:14, 1 sty 2011

Alden
Alden grono Foto: W. Wawrzyniak
Alden grono Foto: W. Wawrzyniak
Rodzice Ontario x Gros Guillaume
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 200-500 g
Rozmiary jagód 20-25 mm mm
Masa jagód 4-5 g
smak labruska
SAT 2800
Termin dojrzewania 1-10.10
Ilość dni dojrzewania 10000
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron fioletowe
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 14-16 °Bx
Zawartość kwasów 5-7 g/l
[[obciążenie::30-40 [płodnych oczek na krzew] płodnych oczek na krzew|]][[cięcie::6-10 [oczek/m2] oczek/m2|]]

Opis

Odmiana amerykańska. Krzew rośnie bardzo silnie, pędy grube, mocne, sztywne, wzniesione ku górze. Liście bardzo duże, z trzema lub pięcioma wyraźnymi klapami, często zawinięte na obrzeżach w dół, od dołu silnie omszone. Jesienią przebarwiają się na intensywny czerwony kolor, z żółtym unerwieniem, co sprawia, że krzewy mają bardzo efektowny, dekoracyjny wygląd. Grona średniej wielkości, rzadziej duże, z luźno osadzonymi jagodami, niestety, późno dojrzewają, co może być kłopotliwe w zimniejsze lata. Jagody duże, kulisto-elipsoidalne, aromatyczne, smaczne. Odmiana bardzo plenna, dość wytrzymała na mróz i na choroby grzybowe. Odmiana polecana do uprawy wyłącznie w najcieplejszych regionach, najlepiej pod ciepłymi ścianami i murami. W najcieplejszych regionach odmiana ta może być uprawiana również w wysokich formach (altany, pergole). Dobrze dojrzałe owoce nadają się również na aromatyczne wino, o podwyższonej zawartości kwasów organicznych.[1] [2]

Genealogia

Alden = Ontario x Gros Guillaume (wg.Winegrape Glossary)

62,5% Vitis vinifera i 37,5% Vitis labrusca

Choroby

Cięcie

Niskie prowadzenie i krótkie cięcie krzewów pobudza je do jeszcze silniejszego wzrostu i ma negatywny wpływ na plonowanie. Na nisko formowanych krzewach uprawianych na glebach bogatych w azot obserwuje się często zrzucanie zawiązków jagód lub wręcz zasychanie całych kwiatostanów. Większe i ładniejsze owoce wykształcają się na wysokim szpalerze. Dla odmiany Alden odpowiednie są wysoko prowadzone formy o zwisających swobodnie latoroślach, np.: "kurtyna", Hudson River Umbrella, forma Mansona.

Synonimy

NY 13035

Zdjęcia

Literatura

  1. Myśliwiec, R. (2002). Ogród winoroślowy (3 ed.)PWRiL. Bib
  2. Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
Fakty o Alden — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni10000  +
Kolor gronfioletowe  +
KrajUSA  +
Masa200 -500g  +
Masa jagód4-5 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
Obsada gron1.5-1.7 szt.  +
OdmianaAlden  +, Ontario  + i Gros Guillaume  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli90 %  +
Rozmiar jagód20-25 mm mm  +
Sat2.800  +
SmakLabruska  +
Wzrostbardzo silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów14 -16  +
Zawartość kwasów5 -7  +