Alden
Z Winogrona.org
Gsapijaszko (dyskusja | wkład) |
Gsapijaszko (dyskusja | wkład) |
||
| Linia 9: | Linia 9: | ||
|masa grona = 200-500 | |masa grona = 200-500 | ||
|rozmiary jagód = 20-25 mm | |rozmiary jagód = 20-25 mm | ||
| - | |||
|smak = labruska | |smak = labruska | ||
|SAT = 2800 | |SAT = 2800 | ||
|termin dojrzewania = 1-10.10 | |termin dojrzewania = 1-10.10 | ||
| - | |||
|mrozoodporność = -25 | |mrozoodporność = -25 | ||
|kolor gron = fioletowe | |kolor gron = fioletowe | ||
|nasiona = TAK | |nasiona = TAK | ||
| + | |zapylanie = | ||
|zastosowanie = deserowe | |zastosowanie = deserowe | ||
| - | | | + | |ilość dni dojrzewania = 10000 |
| + | |masa jagód = 4-5 | ||
| + | |zawartość cukrów = 14-16 | ||
| + | |zawartość kwasów = 5-7 | ||
| + | |wzrost = bardzo silny | ||
| + | |drewnienie łozy = bardzo dobre | ||
| + | |płodność latorośli = 90 | ||
| + | |obsada gron = 1.5-1.7 | ||
| + | |obciążenie = 30-40 [płodnych oczek na krzew] | ||
| + | |plenność = wysoka | ||
| + | |cięcie = 6-10 [oczek/m2] | ||
}} | }} | ||
Wersja z 19:14, 1 sty 2011
| Alden | |
|---|---|
| Alden grono Foto: W. Wawrzyniak | |
| Rodzice | Ontario x Gros Guillaume |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 200-500 g |
| Rozmiary jagód | 20-25 mm mm |
| Masa jagód | 4-5 g |
| smak | labruska |
| SAT | 2800 |
| Termin dojrzewania | 1-10.10 |
| Ilość dni dojrzewania | 10000 |
| Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
| Kolor gron | fioletowe |
| Zastosowanie | deserowe |
| Zawartość cukrów | 14-16 °Bx |
| Zawartość kwasów | 5-7 g/l |
Opis
Odmiana amerykańska. Krzew rośnie bardzo silnie, pędy grube, mocne, sztywne, wzniesione ku górze. Liście bardzo duże, z trzema lub pięcioma wyraźnymi klapami, często zawinięte na obrzeżach w dół, od dołu silnie omszone. Jesienią przebarwiają się na intensywny czerwony kolor, z żółtym unerwieniem, co sprawia, że krzewy mają bardzo efektowny, dekoracyjny wygląd. Grona średniej wielkości, rzadziej duże, z luźno osadzonymi jagodami, niestety, późno dojrzewają, co może być kłopotliwe w zimniejsze lata. Jagody duże, kulisto-elipsoidalne, aromatyczne, smaczne. Odmiana bardzo plenna, dość wytrzymała na mróz i na choroby grzybowe. Odmiana polecana do uprawy wyłącznie w najcieplejszych regionach, najlepiej pod ciepłymi ścianami i murami. W najcieplejszych regionach odmiana ta może być uprawiana również w wysokich formach (altany, pergole). Dobrze dojrzałe owoce nadają się również na aromatyczne wino, o podwyższonej zawartości kwasów organicznych.[1] [2]
Genealogia
Alden = Ontario x Gros Guillaume (wg.Winegrape Glossary)
62,5% Vitis vinifera i 37,5% Vitis labrusca
Choroby
Cięcie
Niskie prowadzenie i krótkie cięcie krzewów pobudza je do jeszcze silniejszego wzrostu i ma negatywny wpływ na plonowanie. Na nisko formowanych krzewach uprawianych na glebach bogatych w azot obserwuje się często zrzucanie zawiązków jagód lub wręcz zasychanie całych kwiatostanów. Większe i ładniejsze owoce wykształcają się na wysokim szpalerze. Dla odmiany Alden odpowiednie są wysoko prowadzone formy o zwisających swobodnie latoroślach, np.: "kurtyna", Hudson River Umbrella, forma Mansona.
Synonimy
NY 13035
Zdjęcia
Literatura
- ↑ Myśliwiec, R. (2002). Ogród winoroślowy (3 ed.)PWRiL. Bib
- ↑ Myśliwiec, R. (2000). Wino z własnej winnicy (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
| Dojrzewanie | 1-10.10 + |
| Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Ilość dni | 10000 + |
| Kolor gron | fioletowe + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 200 -500g + |
| Masa jagód | 4-5 g + |
| Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
| Obsada gron | 1.5-1.7 szt. + |
| Odmiana | Alden +, Ontario + i Gros Guillaume + |
| Plenność | wysoka + |
| Płodność latorośli | 90 % + |
| Rozmiar jagód | 20-25 mm mm + |
| Sat | 2.800 + |
| Smak | Labruska + |
| Wzrost | bardzo silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
| Zawartość cukrów | 14 -16 + |
| Zawartość kwasów | 5 -7 + |

