modified on 8 wrz 2022 at 14:01 ••• 112 484 views

Kodrianka

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m
m
Linia 8: Linia 8:
|kraj pochodzenia = Mołdawia
|kraj pochodzenia = Mołdawia
|masa grona = 400-600
|masa grona = 400-600
-
|rozmiary jagód = 31x19 mm
+
|rozmiary jagód = 31x19
|smak =  
|smak =  
|SAT = 2350(?)
|SAT = 2350(?)
-
|termin dojrzewania = 1-10.09(?)
+
|termin dojrzewania = 20-30.08
|mrozoodporność = -22
|mrozoodporność = -22
|kolor gron = fioletowe
|kolor gron = fioletowe
|nasiona = TAK
|nasiona = TAK
|zastosowanie = deserowe
|zastosowanie = deserowe
 +
|ilość dni dojrzewania = 110-120
 +
|masa jagód = 6-8
 +
|zawartość cukrów = 18-19
 +
|zawartość kwasów = 0,6-0,7
 +
|wzrost = silny
 +
|drewnienie łozy = dobre
 +
|płodność latorośli =
 +
|obsada gron = 1,1-1,7
 +
|obciążenie = 40-60
 +
|plenność =
 +
|cięcie = 6-8
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Mieszaniec złożony (niespecyficzny) z bardzo dużym udziałem Vitis vinifera.<br>
+
Mieszaniec złożony odmian [[odmiana::Mołdowa|Mołdowy]] i [[odmiana::Marszalski]]. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.
-
Znakomita, wczesnie dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.
+
 
 +
Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.
 +
 
== Genealogia ==
== Genealogia ==
-
'''KODRIANKA''' = [[odmiana::Mołdowa]] X MARSZALSKI(KATTA KURGAN X POBEDA) <br>(wg VIVC)
+
'''KODRIANKA''' = [[odmiana::Mołdowa]] X [[odmiana::Marszalski]] (KATTA KURGAN X POBEDA) <br>(wg VIVC)
  Kodrianka → 89,05%'''V.vinifera''' +0,78%''V.labrusca''
  Kodrianka → 89,05%'''V.vinifera''' +0,78%''V.labrusca''
  +7,29%''V.rupestris'' +1,56%''V.berlandieri''
  +7,29%''V.rupestris'' +1,56%''V.berlandieri''
Linia 28: Linia 41:
== Choroby ==
== Choroby ==
-
 
+
Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.
== Cięcie ==
== Cięcie ==
-
 
== Synonimy ==
== Synonimy ==
-
 
+
Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915
== Literatura ==
== Literatura ==

Wersja z 09:39, 3 sty 2011

Kodrianka
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk
Rodzice Mołdowa x Marszalski
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Mołdawia
Masa grona 400-600 g
Rozmiary jagód 31x19 mm
Masa jagód 6-8 g
SAT 2350(?)
Termin dojrzewania 20-30.08
Ilość dni dojrzewania 110-120
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron fioletowe
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 18-19 °Bx
Zawartość kwasów 0,6-0,7 g/l

Opis

Mieszaniec złożony odmian Mołdowy i Marszalski. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.

Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.

Genealogia

KODRIANKA = Mołdowa X Marszalski (KATTA KURGAN X POBEDA)
(wg VIVC)

Kodrianka → 89,05%V.vinifera +0,78%V.labrusca
+7,29%V.rupestris +1,56%V.berlandieri
+1,32%V.lincecumii

Choroby

Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.

Cięcie

Synonimy

Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Kodrianka — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewanie20-30.08  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni110-120  +
Kolor gronfioletowe  +
KrajMołdawia  +
Masa400 -600g  +
Masa jagód6-8 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
Obciążenie40-60 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,1-1,7 szt.  +
OdmianaKodrianka  +, Mołdowa  + i Marszalski  +
Rozmiar jagód31x19 mm  +
Sat2.350 (?)  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów18 -19  +
Zawartość kwasów0,6 -0,7  +