Kodrianka – Winogrona.org
modified on 8 wrz 2022 at 14:01 ••• 112 490 views

Kodrianka

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Kodrianka
+
|kolor=#99B3FF
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Kodrianka
-
|zdjęcie = 132_Kodrianka_KODRIANKA_-_grono_P._Pawluczuk.jpg
+
|zdjęcie=132_Kodrianka_KODRIANKA_-_grono_P._Pawluczuk.jpg
-
|opis zdjęcia = Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk
+
|opis zdjęcia=Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk
-
|rodzice = [[odmiana::Mołdowa]] x [[odmiana::Marszalski]]
+
|rodzice=[[odmiana::Mołdowa]] x [[odmiana::Marszalski]]
-
|gatunek = hybryda międzygatunkowa
+
|gatunek=hybryda międzygatunkowa
-
|kraj pochodzenia = Mołdawia
+
|kraj pochodzenia=Mołdawia
-
|masa grona = 400-600
+
|masa grona=400-600
-
|rozmiary jagód = 31x19
+
|rozmiary jagód=31x19
-
|smak =  
+
|masa jagód=6-8
-
|SAT = 2350(?)
+
|smak=Prosty
-
|termin dojrzewania = 20-30.08
+
|SAT=2350(?)
-
|mrozoodporność = -22
+
|termin dojrzewania=20-30.08
-
|kolor gron = fioletowe
+
|ilość dni dojrzewania=110-120
-
|nasiona = TAK
+
|mrozoodporność=-22
-
|zastosowanie = deserowe
+
|kolor gron=fioletowe
-
|ilość dni dojrzewania = 110-120
+
|zapylanie=obcopylna
-
|masa jagód = 6-8
+
|zastosowanie=deserowe
-
|zawartość cukrów = 18-19
+
|zawartość cukrów=18-19
-
|zawartość kwasów = 0,6-0,7
+
|zawartość kwasów=0,6-0,7
-
|wzrost = silny
+
|nasiona=TAK
-
|drewnienie łozy = dobre
+
|wzrost=silny
-
|płodność latorośli =
+
|drewnienie łozy=dobre
-
|obsada gron = 1,1-1,7
+
|obsada gron=1,1-1,7
-
|obciążenie = 40-60
+
|obciążenie=40-60
-
|plenność =
+
|cięcie=6-8
-
|cięcie = 6-8
+
}}
}}
-
 
== Opis ==
== Opis ==
Mieszaniec złożony odmian [[odmiana::Mołdowa|Mołdowy]] i [[odmiana::Marszalski]]. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.<bibref f="wino.bib">sotolar-2007</bibref>
Mieszaniec złożony odmian [[odmiana::Mołdowa|Mołdowy]] i [[odmiana::Marszalski]]. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.<bibref f="wino.bib">sotolar-2007</bibref>

Wersja z 14:43, 6 sty 2011

Kodrianka
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk
Kodrianka - grono, fot. P. Pawluczuk
Rodzice Mołdowa x Marszalski
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Mołdawia
Masa grona 400-600 g
Rozmiary jagód 31x19 mm
Masa jagód 6-8 g
smak Prosty
SAT 2350(?)
Termin dojrzewania 20-30.08
Ilość dni dojrzewania 110-120
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron fioletowe
Zapylanie obcopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 18-19 °Bx
Zawartość kwasów 0,6-0,7 g/l

Opis

Mieszaniec złożony odmian Mołdowy i Marszalski. Liście średnie i duże, umiarkowanie wcinane, powierzchnia liścia jest lekko pomarszczona, ogonek liściowy długi, purpurowy. Krzewy charakteryzują się silnym wzrostem. Grona średnie lub duże, stożkowate, o masie w przedziale 300-600 g. Jagody o masie ok. 7 g, eliptyczne, podłużne, o rozmiarach ok. 30x20 mm, posiadają grubą skórę i jędrny miąższ. Smak harmonijny, przyjemny.[1]

Znakomita, wcześnie (w drugiej połowie sierpnia) dojrzewająca odmiana deserowa o oryginalnym kształcie jagód.

Genealogia

KODRIANKA = Mołdowa X Marszalski (KATTA KURGAN X POBEDA)
(wg VIVC)

Kodrianka → 89,05%V.vinifera +0,78%V.labrusca
+7,29%V.rupestris +1,56%V.berlandieri
+1,32%V.lincecumii

Choroby

Odmiana charakteryzuje się zwiększoną odpornością na choroby grzybowe, wymagająca ochrony chemicznej tylko wtedy, gdy istnieje podwyższone zagrożenie szarą pleśnią.

Cięcie

Synonimy

Kodrjanka, Kodryanka, VII, 1924-1915

Literatura

  1. Sotolář, R. 2007. Multimediální atlas podnožových, moštových a stolních odrůd révy. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Bib

Zdjęcia

Fakty o Kodrianka — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewanie20-30.08  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni110-120  +
Kolor gronfioletowe  +
KrajMołdawia  +
Masa400 -600g  +
Masa jagód6-8 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
Obciążenie40-60 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,1-1,7 szt.  +
OdmianaKodrianka  +, Mołdowa  + i Marszalski  +
Rozmiar jagód31x19 mm  +
Sat2.350 (?)  +
SmakProsty  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów18 -19  +
Zawartość kwasów0,6 -0,7  +