Kristaly
Z Winogrona.org
(→Choroby) |
(uzupełnienie) |
||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
| - | |||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | + | |kolor=#99B3FF | |
| - | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Kristaly |
| - | |zdjęcie = Kristaly-grona_fot-J_Czapski.jpg | + | |zdjęcie=Kristaly-grona_fot-J_Czapski.jpg |
| - | |opis zdjęcia = Kristaly - Grona Foto: J.Czapski | + | |opis zdjęcia=Kristaly - Grona Foto: J.Czapski |
| - | |rodzice = [[odmiana::Alfoeld 100]] x [[odmiana::SV 12375]] | + | |rodzice=[[odmiana::Alfoeld 100]] x [[odmiana::SV 12375]] |
| - | + | |kraj pochodzenia=Węgry | |
| - | |kraj pochodzenia = Węgry | + | |masa grona=150 |
| - | |masa grona = 150 | + | |rozmiary jagód=16x14 mm |
| - | |rozmiary jagód = 16x14 mm | + | |masa jagód=2,66 |
| - | |smak = b.słodkie | + | |smak=b.słodkie |
| - | + | |termin dojrzewania=21-31.08 | |
| - | |termin dojrzewania = 21-31.08 | + | |mrozoodporność=-27 |
| - | |mrozoodporność = -27 | + | |kolor gron=żółte |
| - | |kolor gron = żółte | + | |zapylanie=własnopylna |
| - | | | + | |zastosowanie=ogólne |
| - | |zastosowanie = ogólne | + | |zawartość cukrów=22,5 |
| + | |nasiona=TAK | ||
| + | |wzrost=silny | ||
| + | |drewnienie łozy=dobre | ||
| + | |plenność=wysoka | ||
}} | }} | ||
| + | = Opis = | ||
| + | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Bardzo wczesna, bardzo smaczna odmiana zarówno do wyrobu wina jak również do użytku deserowego. Grona małe, na dobrych glebach średniej wielkości, lekko zwarte, cylindryczne. Jagody średniej wielkości, jasnożółte, z ciemniejszym rumieńcem, skórka średniej grubości, miąż mięsisto soczysty, bardzo słodki, umiarkowanie aromatyczny o bardzo przyjemnym smaku. Plenność wysoka do bardzo wysokiej. Odmiana bardzo wcześnie wchodzi w owocowanie i owocuje obficie już w drugim roku po posadzeniu. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. | Bardzo wczesna, bardzo smaczna odmiana zarówno do wyrobu wina jak również do użytku deserowego. Grona małe, na dobrych glebach średniej wielkości, lekko zwarte, cylindryczne. Jagody średniej wielkości, jasnożółte, z ciemniejszym rumieńcem, skórka średniej grubości, miąż mięsisto soczysty, bardzo słodki, umiarkowanie aromatyczny o bardzo przyjemnym smaku. Plenność wysoka do bardzo wysokiej. Odmiana bardzo wcześnie wchodzi w owocowanie i owocuje obficie już w drugim roku po posadzeniu. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. | ||
| Linia 32: | Linia 37: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Wysoka odporność na mączniaka rzekomego, niska na mączniaka prawdziwego (dyskusyjna informacja- przypisek [[kuneg]]). | Wysoka odporność na mączniaka rzekomego, niska na mączniaka prawdziwego (dyskusyjna informacja- przypisek [[kuneg]]). | ||
| + | |||
| + | Po analizie badań naukowych: | ||
| + | |||
| + | 1. J.LISEK, ISK Skierniewice, publikacja(angielski) - paźdz.2010, | ||
| + | Za okres : 2005-2009, | ||
| + | 2 opryski w sezonie :siarka i miedź+mancozeb. | ||
| + | W skali 1-5 (1-odporne , 5 –b.podatne) | ||
| + | Kristaly: m.rz – 2,5 ; m.pr. 2,5 | ||
| + | |||
| + | Dla porównania - | ||
| + | Gołubok: m.rz. -2,0 ; m.pr. – 3 | ||
| + | Chrupka złota: m.rz – 3,8 ; m.pr.- 3,5 | ||
| + | Rondo: m.rz.- 1,5; m.pr.- 3 | ||
| + | MF: m.rz.-1,2 ; m.pr.-1,2 | ||
| + | |||
| + | 2. P. PAVLOUŠEK,Uniwersytet Rolnictwa i Leśnictwa,Brno, | ||
| + | Ocena odporności na mączniaka prawdziwego. | ||
| + | Za okres 1996-2004. | ||
| + | W skali 1-9; (1-b.podatne; 9 – b.wysoka odporność. | ||
| + | Kristaly: 6,36-6,68 liście i pędy; 6,52-8,12 owoce | ||
| + | Dla porównania - | ||
| + | |||
| + | Chasselas Blanc: 1,96-2,84 liście i pędy ; 2,04-4,74 owoce | ||
| + | |||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Wersja z 21:38, 19 sty 2011
| Kristaly | |
|---|---|
| Kristaly - Grona Foto: J.Czapski | |
| Rodzice | Alfoeld 100 x SV 12375 |
| Kraj pochodzenia | Węgry |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 16x14 mm mm |
| Masa jagód | 2,66 g |
| smak | b.słodkie |
| Termin dojrzewania | 21-31.08 |
| Mrozoodporność | -27 °C246,15 K -16,6 °F 443,07 °R |
| Kolor gron | żółte |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | ogólne |
| Zawartość cukrów | 22,5 °Bx |
Opis
Bardzo wczesna, bardzo smaczna odmiana zarówno do wyrobu wina jak również do użytku deserowego. Grona małe, na dobrych glebach średniej wielkości, lekko zwarte, cylindryczne. Jagody średniej wielkości, jasnożółte, z ciemniejszym rumieńcem, skórka średniej grubości, miąż mięsisto soczysty, bardzo słodki, umiarkowanie aromatyczny o bardzo przyjemnym smaku. Plenność wysoka do bardzo wysokiej. Odmiana bardzo wcześnie wchodzi w owocowanie i owocuje obficie już w drugim roku po posadzeniu. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Wcześnie rozpoczyna wegetację, przez co może być uszkadzana przez przymrozki wiosenne; jednak dobrze plonuje z pąków zapasowych.
Wino jest dobrej jakości, o przyjemnym ziołowym aromacie; często o bardzo niskiej zawartości kwasów organicznych(nawet poniżej 4 g/l), co powodować może "pusty" charakter. Wino ze względu na swoją niską kwasowość i brak specyficznego aromatu idealnie nadaje się do kupażu z odmianami o wysokiej kwasowości.
Genealogia
Kristaly = Alfoeld 100 x SV 12-375( syn.c.43) 63,6%V.vinifera + 1,56%V.labrusca +14,56%V.rupestris +3,13%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii +12,25%V.amurensis
Choroby
Wysoka odporność na mączniaka rzekomego, niska na mączniaka prawdziwego (dyskusyjna informacja- przypisek kuneg).
Po analizie badań naukowych:
1. J.LISEK, ISK Skierniewice, publikacja(angielski) - paźdz.2010, Za okres : 2005-2009, 2 opryski w sezonie :siarka i miedź+mancozeb. W skali 1-5 (1-odporne , 5 –b.podatne) Kristaly: m.rz – 2,5 ; m.pr. 2,5
Dla porównania - Gołubok: m.rz. -2,0 ; m.pr. – 3 Chrupka złota: m.rz – 3,8 ; m.pr.- 3,5 Rondo: m.rz.- 1,5; m.pr.- 3 MF: m.rz.-1,2 ; m.pr.-1,2
2. P. PAVLOUŠEK,Uniwersytet Rolnictwa i Leśnictwa,Brno, Ocena odporności na mączniaka prawdziwego. Za okres 1996-2004. W skali 1-9; (1-b.podatne; 9 – b.wysoka odporność. Kristaly: 6,36-6,68 liście i pędy; 6,52-8,12 owoce Dla porównania -
Chasselas Blanc: 1,96-2,84 liście i pędy ; 2,04-4,74 owoce
Cięcie
Synonimy
C.43
Literatura
Zdjęcia
Rozmieszczenie uprawy odmiany Kristaly wśród użytkowników serwisu:
Kwitnienie:
| data kwitnienia | Winnica |
|---|---|
| 2454260.59 czerwiec 2007 | Wacek |
| 2454634.517 czerwiec 2008 | Wacek |
| 2454999.517 czerwiec 2009 | Wacek |
| 2455360.513 czerwiec 2010 | Wacek |
| 2455369.522 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
| 2455720.58 czerwiec 2011 | Winnica Okleśna |
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
Wacek2008-06-17T00:00:000data kwitnienia: 17 czerwiec 2008
Wacek2009-06-17T00:00:000data kwitnienia: 17 czerwiec 2009
Wacek2010-06-13T00:00:000data kwitnienia: 13 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-22T00:00:000data kwitnienia: 22 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2011-06-08T00:00:000data kwitnienia: 8 czerwiec 2011
2011-06-08T00:00:00
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Winnica: Wacek
18,42007-09-16T00:00:000data dojrzewania: 16 wrzesień 2007
Winnica: Wacek
14,82008-09-09T00:00:000data dojrzewania: 9 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
16,42008-09-16T00:00:000data dojrzewania: 16 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
17,22008-09-24T00:00:000data dojrzewania: 24 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
162008-10-08T00:00:000data dojrzewania: 8 październik 2008
Winnica: Wacek
zawartość kwasów [g/l]: 6,2
2008-10-08T00:00:00
Zawartość cukrów w przedziale 14,8 - 18,4 ze średnią wartością 16,866666666667 %.
| Dojrzewanie | 21-31.08 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Kolor gron | żółte + |
| Kraj | Węgry + |
| Masa | 150 g + |
| Masa jagód | 2,66 g + |
| Mrozoodpornosc | 246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R) + |
| Odmiana | Kristaly +, Alfoeld 100 + i SV 12375 + |
| Plenność | wysoka + |
| Rozmiar jagód | 16x14 mm mm + |
| Smak | B.słodkie + |
| Wzrost | silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
| Zawartość cukrów | 22,5 + |

