Merlot
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: fotka) |
(uzupełnienie) |
||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | + | |kolor=#99B3FF | |
| - | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Merlot |
| - | |zdjęcie = Merlot-lisc.jpg | + | |zdjęcie=Merlot-lisc.jpg |
| - | |opis zdjęcia = Merlot - liść, Foto: ZbyszekB | + | |opis zdjęcia=Merlot - liść, Foto: ZbyszekB |
| - | |rodzice = [[Vitis vinifera]] | + | |rodzice=[[Vitis vinifera]] |
| - | |gatunek = Vitis vinifera | + | |gatunek=Vitis vinifera |
| - | |kraj pochodzenia = Francja | + | |kraj pochodzenia=Francja |
| - | |masa grona = 150 | + | |masa grona=150 |
| - | |rozmiary jagód = 14 mm | + | |rozmiary jagód=14 mm |
| - | | | + | |masa jagód=1,0-1,4 |
| - | |SAT = | + | |SAT=3000-3300 |
| - | |termin dojrzewania = 11-20.10 | + | |termin dojrzewania=11-20.10 |
| - | |mrozoodporność = -18 | + | |ilość dni dojrzewania=152-164 |
| - | |kolor gron = czarne | + | |mrozoodporność=-18 |
| - | | | + | |kolor gron=czarne |
| - | |zastosowanie = przerobowe | + | |zapylanie=własnopylna |
| + | |zastosowanie=przerobowe | ||
| + | |zawartość cukrów=24 | ||
| + | |zawartość kwasów=7 | ||
| + | |nasiona=TAK | ||
| + | |wzrost=średnio silny | ||
| + | |drewnienie łozy=dobre | ||
| + | |płodność latorośli=52,8 | ||
| + | |obsada gron=0,6-1,2 | ||
| + | |plenność=średnia | ||
}} | }} | ||
| - | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa. | Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa. | ||
| - | + | '''Wg Instytutu Magaracza:'''Grona cylindryczne lub stożkowe, często ze skrzydełkami.Ciężar gron ok.110-150g. Jagody prawie kuliste 14x13mm, czarne z woskowym nalotem. Miąższ soczysty, bezbarwny, skórka mocna, waga 1-1,4g, nasiona 1-3. | |
| + | Na Krymie dojrzewa po 152-164 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje śr.3000-3300 SAT. | ||
| + | W chłodniejsze lata dojrzewa lepiej niż CS. | ||
| + | |||
| + | == Choroby == | ||
| + | mało odporna na m.pr. i sz.pl. ; nieco bardziej odporna na m.rz. | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Wersja z 15:50, 7 lut 2011
| Merlot | |
|---|---|
| Merlot - liść, Foto: ZbyszekB | |
| Rodzice | Vitis vinifera |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Francja |
| Masa grona | 150 g |
| Rozmiary jagód | 14 mm mm |
| Masa jagód | 1,0-1,4 g |
| SAT | 3000-3300 |
| Termin dojrzewania | 11-20.10 |
| Ilość dni dojrzewania | 152-164 |
| Mrozoodporność | -18 °C255,15 K -0,4 °F 459,27 °R |
| Kolor gron | czarne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 24 °Bx |
| Zawartość kwasów | 7 g/l |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Hiszpanii, Portugali, Włoszech, Austrii, Albanii, Serbii, Chorwacji, Rumunii, Bułgarii, Węgrzech, Australii, RPA, USA, Chile, Argentynie i w Chinach. Z odmiany Merlot produkowane sa doskonałe wina bordoskie np. Canon -Fronsac, St-Emilion, Pomerol (Francja), Masseto, Montiana (Włochy), Journey Merlot (USA), Gran Reserva Merlot (Chile). Odmiana mało przydatna dla uprawy w Poksce ze względu na niską mrozoodporność oraz późny termin dojrzewania. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa "merle" oznaczającego kosa.
Wg Instytutu Magaracza:Grona cylindryczne lub stożkowe, często ze skrzydełkami.Ciężar gron ok.110-150g. Jagody prawie kuliste 14x13mm, czarne z woskowym nalotem. Miąższ soczysty, bezbarwny, skórka mocna, waga 1-1,4g, nasiona 1-3.
Na Krymie dojrzewa po 152-164 dniach (od pękania pąków) i potrzebuje śr.3000-3300 SAT. W chłodniejsze lata dojrzewa lepiej niż CS.
Choroby
mało odporna na m.pr. i sz.pl. ; nieco bardziej odporna na m.rz.
Cięcie
Synonimy
Bigney, Crabutet, Medoc Noir, Merlau, Merle Petite, Merlot Noir, Odzalesi, Plant du Medoc, Plant Medoc, Semillon Rouge, Vitraille.
Literatura
Zdjęcia
fotka chateau-z typowe grona
| Dojrzewanie | 11-20.10 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Ilość dni | 152-164 + |
| Kolor gron | czarne + |
| Kraj | Francja + |
| Masa | 150 g + |
| Masa jagód | 1,0-1,4 g + |
| Mrozoodpornosc | 255,15 K (-18 °C, -0,4 °F, 459,27 °R) + |
| Obsada gron | 0,6-1,2 szt. + |
| Odmiana | Merlot + |
| Plenność | średnia + |
| Płodność latorośli | 52,8 % + |
| Rozmiar jagód | 14 mm mm + |
| Sat | 3.000 -3300 + |
| Wzrost | średnio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 24 + |
| Zawartość kwasów | 7 + |

