Barbera
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
Ganz (dyskusja | wkład)
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox|odmiana = Barbera|kolor = #99B3FF|zdjęcie = test.jpg|opis zdjęcia = tutaj opis zdjęcia, autor|rodzice = Vitis vinifera|gatunek = Vitis vinifera…”)
następna edycja →
(Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox|odmiana = Barbera|kolor = #99B3FF|zdjęcie = test.jpg|opis zdjęcia = tutaj opis zdjęcia, autor|rodzice = Vitis vinifera|gatunek = Vitis vinifera…”)
następna edycja →
Wersja z 14:09, 11 lut 2010
| Barbera | |
|---|---|
| Plik:Test.jpg tutaj opis zdjęcia, autor | |
| Rodzice | Vitis vinifera |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Włochy |
| Masa grona | 150-200 g |
| Rozmiary jagód | 17 mm mm |
| Kolor gron | fioletowo-granatowe |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Jedna z najsłynniejszych włoskich odmian winiarskich.Uprawiana również w Australii, USA i Argentynie. Ma zbyt wysokie wymagania klimatyczne do uprawy w Polsce. Wytwarzane są z niej znane wina m.in. Bricco dell'Uccellone, Barbera d'Alba Riserva Pozzo dell'Annunciata (Włochy), King Valley I Barbera (Australia), Amador County Barbera (USA).
Synonimy
Perricone, Pignatello.
Fakty o Barbera — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Kolor gron | fioletowo-granatowe + |
| Kraj | Włochy + |
| Masa | 150 -200g + |
| Odmiana | Barbera + |
| Rozmiar jagód | 17 mm mm + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

