Regent
Z Winogrona.org
| Regent | |
|---|---|
| Regent - grona Foto: Henryk Wierciński | |
| Rodzice | (Silvaner x Mueller-Thurgau) x Chambourcin |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Niemcy 1967 |
| Masa grona | 150-180 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm mm |
| Termin dojrzewania | 21-30.09 |
| Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
| Kolor gron | granatowe |
| Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa do wyrobu czerwonego wina. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Morozoodporność i okres dojrzewania wydają się odpowiednie dla polskich warunków klimatycznych. Odmiana odporna na choroby grzybowe. [1] [2] [3] [4] [5]
Synonimy
Gf. 67-198-3.
Literatura
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Hillerbrand, W., Lott, H., & Pfaff, F. (1998). Taschenbuch der Rebsorten (1 ed.) Mainz: Fachferlag Fraund. Bib
- ↑ Myśliwiec, R. (2003). Uprawa winorośli (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib
Zdjęcia
Fakty o Regent — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 21-30.09 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | granatowe + |
| Kraj | Niemcy 1967 + |
| Masa | 150 -180g + |
| Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
| Odmiana | Regent +, Silvaner +, Mueller-Thurgau + i Chambourcin + |
| Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |

