Adalmiina
Z Winogrona.org
| Adalmiina | |
|---|---|
| Rodzice | ES 2-3-17 X ES 35 |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 160 g |
| smak | labrusca |
| Termin dojrzewania | 15-30.09 |
| Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
| Kolor gron | zielone-żółte |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 22 °Bx |
| Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmianę ES 6-16-30 wyhodował Elmer Swenson. W połowie lat 90-tych przekazał ją do Finlandii i tam otrzymała ona nazwę Adalmiina. Jest to krzyżówka z bardzo dużym udziałem winorośli amerykańskich a przedewszystkim Vitis labrusca. Jest odporna na mróz i na choroby grzybowe. Typowa odmiana dla cool climate ponieważ wymaga zaledwie ok.1000 GDDc (1800GDD) do prawidłowego dojrzewania.
Grona: średniej wielkości do 160g, niezbyt zagęszczone – raczej luźne
Jagody: średniej wielkości, okrągłe o zielonkawo-żółtawej skórce, podatne na pękanie
Miąższ: soczysty z lekkim aromatem labrusca
Dojrzewanie: dojrzewa wcześnie - na północy USA równocześnie z odmianą Aurora.
Genealogia
Parametry
Podobne do francuskiego Muscadet z lekkim aromatem kwiatowym
Choroby
Odporna
Cięcie
Synonimy
ES 6-16-30
Literatura
Linki
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
liść; ;liść; ;spód liścia
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
| Dojrzewanie | 15-30.09 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | zielone-żółte + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 160 g + |
| Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
| Odmiana | Adalmiina + |
| Plenność | bardzo wysoka + |
| Smak | Labrusca + |
| Wzrost | średnio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 22 + |
| Zawartość kwasów | 8 + |

