Muromiec
Z Winogrona.org
| Muromiec | |
|---|---|
| Rodzice | Sieviernyj x Pobieda |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Rosja |
| Masa grona | 350-400 g |
| smak | neutralny |
| Termin dojrzewania | b.wczesny |
| Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
| Kolor gron | ciemno-purpurowe |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Wzrost krzewu silny.Pędy długo i słabo drewnieją.Grona duże,stożkowe.Jagody duże,owalne,ciemno-purpurowe z woskowym nalotem,dojrzewają b.wcześnie.Miąższ mięsisty,kruchy w smaku prosty. Gromadzi ok.18% cukru i ok.4,4g/l kwasów. Jagody mogą pękać podczas deszczowej pogody. [wg rosyjskich źródeł] (do sprawdzenia w polskich warunkach)
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Muromiec: 75% V.vinifera + 25% V.amurensis
Choroby
Odmiana wrażliwa na mączniaka prawdziwego, ale odporna na szarą pleśń
Cięcie
Silnierosnący
Synonimy
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/myromec.html
Zdjęcia
Fakty o Muromiec — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | b.wczesny + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | ciemno-purpurowe + |
| Kraj | Rosja + |
| Masa | 350 -400g + |
| Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
| Odmiana | Muromiec +, Sieviernyj + i Pobieda + |
| Smak | Neutralny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

