Magdalenka Andegaweńska
Z Winogrona.org
Magdalenka Andegaweńska | |
---|---|
Magdalenka Andegaweńska - grono Foto: Agent 007 | |
Rodzice | Malingre x Madeleine Royal |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120-150 g |
Rozmiary jagód | 15 mm mm |
smak | przyjemny |
SAT | 2350 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Jedna ze starszych odmian amatorsko uprawianych w Polsce. Pomimo smacznych owoców, obecnie ze względu na pojawienie się na rynku odmian atrakcyjniejszych ,rzadko spotykana. W zwiazku z tym, że ma fizjologiczny defekt zapylania często ma w gronach pewną ilość jagód zdrobniałych. [1] [2] [3] [4]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Chasselas de Talhouet, Juliusi Magdolina, Korai Magda, Maddalena Angevine, Madeleine Angevine, Madlen Angevine, Madlen Anżewin, Madlenka Rana, Magdalenka Skora, Magdalentraube, Magdalina Anżujskaja, Margitoszoeloe, Petrowskij, Republician.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Sękowski, B. (1993). Pomologia systematyczna. t. IIWydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
Zdjęcia
Fakty o Magdalenka Andegaweńska — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Francja + |
Masa | 120 -150g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Magdalenka Andegaweńska +, Malingre + i Madeleine Royal + |
Rozmiar jagód | 15 mm mm + |
Sat | 2.350 + |
Smak | Przyjemny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |