modified on 11 lut 2010 at 14:05 ••• 76 868 views

Aloszenkin

Z Winogrona.org

Wersja Erikos (dyskusja | wkład) z dnia 14:05, 11 lut 2010
(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Aloszenkin
Aloszenkin - grono Foto: Jakub Nowakowski
Aloszenkin - grono Foto: Jakub Nowakowski
Rodzice Madeleine Angevine x vitis amurensis
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 400-2000g g
Rozmiary jagód 25x21 mm mm
smak zharmonizowany
SAT 2000C
Termin dojrzewania 21-31.08
Mrozoodporność -26 °C247,15 K
-14,8 °F
444,87 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie deserowe

Opis

Interesująca odmiana deserowa o bardzo wczesnym (wydaje się, że najwcześniejszym z dostępnych w Polsce do uprawy w gruncie wielkoowocowych odmian deserowych) czasie dojrzewania. Odmiana wysokourodzajna dająca 8-10 kg owoców z krzewu. Odporna na choroby. Cięcie długie. Mrozoodporność części nadziemnej krzewu (-26 C)wystarczająca do uprawy w gruncie na obszarze większej części Polski.


Zdjęcia

Aloszenkin - grono, Foto: Jakub Nowakowski
Aloszenkin - liść, Foto: Jakub Nowakowski
Aloszenkin - koronka, Foto: Jakub Nowakowski
Fakty o Aloszenkin — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.08  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajRosja  +
Masa400 -2000gg  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
OdmianaAloszenkin  +, Madeleine Angevine  + i Vitis amurensis  +
Rozmiar jagód25x21 mm mm  +
Sat2.000 C  +
SmakZharmonizowany  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +