modified on 22 lut 2024 at 18:14 ••• 22 230 views

Abouriou Noir

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Tematy na naszym forum)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację: aktualiz.)
 
(Nie pokazano 42 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 2: Linia 2:
|kolor=#99B3FF
|kolor=#99B3FF
|odmiana=Abouriou Noir
|odmiana=Abouriou Noir
 +
|zdjęcie=Abc3660a3ce29acfgen.jpg
 +
|rodzice=Magdeleine Noire des Charentes x ...
|gatunek=Vitis vinifera
|gatunek=Vitis vinifera
|kraj pochodzenia=Francja
|kraj pochodzenia=Francja
-
|kolor gron=ciemne (niebiesko-czarne)
+
|SAT=2650-2700
 +
|termin dojrzewania=tydzień po Chrupce
 +
|mrozoodporność=-21
 +
|kolor gron=ciemne (granatowe)
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=przerobowe
|zastosowanie=przerobowe
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
 +
|drewnienie łozy=zadowalające
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
To czerwona francuska odmiana winorośli, uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji, a także w niewielkich ilościach w Kalifornii . Jest to mieszanka winogron, które wraz z Malbec , Cabernet Sauvignon , Syrah , Fer , Cabernet Franc i Merlot są używane do produkcji wina AOC z Côtes du Marmandais z regionu Appellation d'origine .. Jest znany z niskiej kwasowości i wysokiej zawartości tanin . Grona średnie, cylindryczno-stożkowe, skrzydłowane, mniej lub bardziej zwarte,  średnie nieregularne jagody, sferyczne lub lekko eliptyczne, gruba skórka bardzo odporna o pięknej czarnej, niebieskiej barwie, soczystym miąższu.
+
Czerwona francuska odmiana winorośli, znaleziona przez Numa Naugé w XIX wieku w Lot-et-Garonne.
 +
Odmiana zarejestrowana do produkcji wina we Francji (lista A1). Uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji (apelacja Côtes du Marmandais), a także w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie znana jest jako Early Burgundy.
 +
 +
Odmiana stosunkowo wcześnie rozpoczyna wegetację i z tego powodu jest narażona na uszkodzenia od przymrozków wiosennych.
 +
 +
'''Wzrost:''' średnio-silny, prawie pionowy, wymaga niewiele zielonego cięcia. Drewnieje dosyć dobrze (70-80%).
 +
 +
'''Liście:''' 5-klapowe, przebarwiają się wczesną jesienią na piękny, złoto-bordowy kolor
 +
 +
'''Grona:''' średnie, cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte
 +
 +
'''Jagody:''' średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej granatowej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty.
== Choroby ==
== Choroby ==
-
Nie jest wrażliwa na mączniaki i szarą pleśń.
+
Szara pleść - odporna
 +
 
 +
Nekroza i antraknoza - odporna
 +
 
 +
Mączniak rzekomy - nieco podatna
 +
 
 +
Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)
 +
 
== Cięcie ==
== Cięcie ==
 +
 +
Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.
== Synonimy ==
== Synonimy ==
Linia 21: Linia 47:
== Wino ==
== Wino ==
-
Wino bardzo ciemne, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina nieco wina z odmiany Tannat.
+
Wino bardzo wysokiej jakości, ciemno-czerwone, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością nieco szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina wina z odmiany Tannat.
== Tematy na naszym forum==
== Tematy na naszym forum==
Linia 29: Linia 55:
== Literatura ==
== Literatura ==
-
== Zdjęcia ==
+
*1. http://lescepages.free.fr/abouriou.html
-
=== Zdjęcia ułatwiające identyfikację ===
+
*2. http://plantgrape.plantnet-project.org/en/cepage/Abouriou
-
[http://2.bp.blogspot.com/-sDIinQbU82I/UQq5cnFasNI/AAAAAAAAC9c/c3_YfpRW7fU/s1600/Abouriou+grapes.jpg grono]
+
*3. http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k6532260t/f432 (Ampelografia P. Viala)
-
[http://lescepages.free.fr/photcep/abouriou_bo_g2925.jpg koronka]
+
*4. Ampelografia CSSR, Dorota Pospisilova, str. 168
-
[http://lescepages.free.fr/photcep/abouriou_fe_g2924.jpg liść]
+
*5. http://ref.lamartinieregroupe.com/media/9782603019184/109247_extrait_Extrait_0.pdf
 +
*6. https://les5duvin.wordpress.com/2016/06/27/les-cepages-rares-de-lionel-osmin/
 +
*7. http://www.osmin.fr/index.php?option=com_content&id=68&Itemid=475
 +
*8. http://vino-vinograd.ru/vinograd-sorta-aburiu.html
 +
*9. https://worldsbestwines.eu/grapes/abouriou/
 +
== Zdjęcia ułatwiające identyfikację ==
 +
*VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/255.jpg  koronka];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/12621.jpg  liść];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/608.jpg  liście- forma];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/8853.jpg  grona];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/8854.jpg  grona i liście];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/16718.jpg  grona];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/875.jpg  rozmiary grona i jagody];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/8852.jpg  krzew]
 +
*Lescepages: [http://lescepages.free.fr/photcep/abouriou_bo_g2925.jpg koronka];  ;[http://lescepages.free.fr/photcep/abouriou_fe_g2924.jpg liść]
 +
*UCDavis: [http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/26774-bigview.jpg    liść];  ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/26772-bigview.jpg    spód liścia];  ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/26770-bigview.jpg    koronka];  ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/7180-bigview.jpg    grona];  ;[http://fps.ucdavis.edu/pfiles/adaptfiles/7178-bigview.jpg  grono]
 +
*INRA : [https://www.plantgrape.fr/storage/img/AbouriouN_BG.jpg koronka];  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Abouriou_N__feuille.jpg liść];  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Abouriou_N__grappe.jpg grono]
 +
 +
== Zdjęcia ==
 +
===Inne zdjęcia===
 +
Wein-plus :[https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a89e6c6ccdc8.png  grona i liść]
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
'''Koronka'''
'''Koronka'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
+
Plik:10052020 Aboriou N.jpg | koronki 10.05.2020 fot. RobertR
-
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
+
 
 +
 
</gallery>
</gallery>
Linia 55: Linia 96:
'''Grona'''
'''Grona'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
 
+
Plik:0b772dc042603500gen.jpg | grono 06.08.2019 fot. RobertR
 +
Plik:05092021Aboriuu N-gr.jpg|Anoriou Noir - grona 05/09/2021 - foto:RobertR-
</gallery>
</gallery>
Linia 67: Linia 109:
'''Krzew'''
'''Krzew'''
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
-
 
+
Plik:Abc3660a3ce29acfgen.jpg  | krzew 27.08.2019 fot. RobertR
-
 
+
Plik:22082021-Aboriou Noir.jpg|Aboriou Noir - krzew 22/08/2021;foto:RobertR
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 18:14, 22 lut 2024

Abouriou Noir
Abouriou Noir
Rodzice Magdeleine Noire des Charentes x ...
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
SAT 2650-2700
Termin dojrzewania tydzień po Chrupce
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron ciemne (granatowe)
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Czerwona francuska odmiana winorośli, znaleziona przez Numa Naugé w XIX wieku w Lot-et-Garonne.

Odmiana zarejestrowana do produkcji wina we Francji (lista A1). Uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji (apelacja Côtes du Marmandais), a także w niewielkich ilościach w Kalifornii, gdzie znana jest jako Early Burgundy.

Odmiana stosunkowo wcześnie rozpoczyna wegetację i z tego powodu jest narażona na uszkodzenia od przymrozków wiosennych.

Wzrost: średnio-silny, prawie pionowy, wymaga niewiele zielonego cięcia. Drewnieje dosyć dobrze (70-80%).

Liście: 5-klapowe, przebarwiają się wczesną jesienią na piękny, złoto-bordowy kolor

Grona: średnie, cylindryczno-stożkowe, średnio zwarte

Jagody: średnie, sferyczne, skórka gruba i bardzo odporna o pięknej granatowej barwie. Miąższ soczysty, smak prosty.

Choroby

Szara pleść - odporna

Nekroza i antraknoza - odporna

Mączniak rzekomy - nieco podatna

Mączniak prawdziwy - tolerancyjna (liście odporne, jagody lekko podatne)

Cięcie

Może być cięta krótko lub długo. Dolne pąki są płodne.

Synonimy

Beaujolais, Early Burgunder, Early Burgundy, Gamay Beaujolais, Gamay du Rhône, Gamay St-Laurent, Malbec Argente, Negret de la Canourgue, Noir Hatif, Plant Abouriou, Plant Précoce , Précoce Naugé, Précoce Noir, Prasac de Bourgogne. [8]

Wino

Wino bardzo wysokiej jakości, ciemno-czerwone, niezbyt kwasowe, z dużą zawartością nieco szorstkich tanin. Wiodące aromaty: czarna jagoda i jeżyna. Przypomina wina z odmiany Tannat.

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/abouriou-noir-t11487.html?hilit=abouriou

Literatura

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Zdjęcia

Inne zdjęcia

Wein-plus :grona i liść

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Abouriou Noir — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanietydzień po Chrupce  +
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronciemne (granatowe)  +
KrajFrancja  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaAbouriou Noir  +
Sat2.650 -2700  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +