Prim
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Opis) |
|||
Linia 19: | Linia 19: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Pora dojrzewania owoców wczesna, plenność dobra, grona średniej wielkości, rzadziej duże, średnio zwarte. Jagody średniej wielkości do dużych, kulisto-elipsoidalne, żółtozielone, o wyraźnym muszkatowym smaku. Odmiana średnio wrażliwa na choroby grzybowe. Mrozowytrzymałość podwyższona (do - | + | Pora dojrzewania owoców wczesna, plenność dobra, grona średniej wielkości, rzadziej duże, średnio zwarte. Jagody średniej wielkości do dużych, kulisto-elipsoidalne, żółtozielone, o wyraźnym muszkatowym smaku. Odmiana średnio wrażliwa na choroby grzybowe. Mrozowytrzymałość podwyższona (do -121° C).<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> |
== Synonimy == | == Synonimy == |
Wersja z 22:57, 9 lut 2010
Prim | |
---|---|
Grono Prima | |
Rodzice | SV 12375 x Królowa Winnic |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 200 g g |
Rozmiary jagód | 18x15 mm mm |
smak | muszkat |
SAT | 2350 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | jasne |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Pora dojrzewania owoców wczesna, plenność dobra, grona średniej wielkości, rzadziej duże, średnio zwarte. Jagody średniej wielkości do dużych, kulisto-elipsoidalne, żółtozielone, o wyraźnym muszkatowym smaku. Odmiana średnio wrażliwa na choroby grzybowe. Mrozowytrzymałość podwyższona (do -121° C).[1]
Synonimy
Augustuszi Muskotaly, CSFT 159
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Prim — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 200 gg + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Prim +, SV 12375 + i Królowa Winnic + |
Rozmiar jagód | 18x15 mm mm + |
Sat | 2.350 + |
Smak | Muszkat + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |