Wiktoria
Z Winogrona.org
(link) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Wiktoria |
- | | | + | |rodzice=[[Vitis vinifera]] x [[Vitis amurensis]] x [[odmiana::SV 12-304]] |
- | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |
- | |rodzice = [[Vitis vinifera]] x [[Vitis amurensis]] x [[odmiana::SV 12-304]] | + | |kraj pochodzenia=Rosja |
- | |gatunek = | + | |masa grona=500-700 |
- | |kraj pochodzenia = Rosja | + | |rozmiary jagód=27x22 mm |
- | |masa grona = 500-700 | + | |masa jagód=6-8 |
- | |rozmiary jagód = 27x22 mm | + | |smak=Lekki muszkat - gdy dojrzałe |
- | | | + | |termin dojrzewania=11-20.09 |
- | | | + | |ilość dni dojrzewania=115-125 |
- | |termin dojrzewania = 11-20.09 | + | |mrozoodporność=-26 |
- | |mrozoodporność = -26 | + | |kolor gron=czerwone |
- | |kolor gron = czerwone | + | |zapylanie=obcopylna |
- | |nasiona = TAK | + | |zastosowanie=deserowe |
- | | | + | |zawartość cukrów=22 |
- | | | + | |zawartość kwasów=6,5 |
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost= średni | ||
+ | |drewnienie łozy=bardzo dobre | ||
+ | |płodność latorośli= 70-90% | ||
+ | |obsada gron= 1,4-1,8 | ||
+ | |obciążenie= 25-30 | ||
+ | |plenność= bardzo wysoka | ||
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Atrakcyjna odmiana deserowa o wysokiej mrozoodporności i wczesnym terminie dojrzewania. Odporna na typowe choroby winorośli. | Atrakcyjna odmiana deserowa o wysokiej mrozoodporności i wczesnym terminie dojrzewania. Odporna na typowe choroby winorośli. | ||
Odmiana mozliwa do uprawy polowej na terenie całej Polski. | Odmiana mozliwa do uprawy polowej na terenie całej Polski. | ||
- | Odmiana obcopylna. | + | Odmiana obcopylna. Wg. R.Piątek jest to odmiana samopylna raczej /patrz link/ |
- | Wg. R.Piątek jest to odmiana samopylna raczej /patrz link/ | + | |
+ | Klastry duże o kształcie stożkowatym, średnio zagęszczone a często nawet luźne. | ||
+ | |||
+ | Jagody owalno-jajowate, czerwono -purpurowe. | ||
+ | |||
+ | Miąższ ścisły,soczysty z lekkim posmakiem muskatu gdy jagody w pełni dojrzałe. | ||
+ | |||
+ | Płodność ok.70-90% i wymaga regulacji owocowania. | ||
+ | |||
+ | Obciążenie krzewu : zalecane ok.25-30 pąków. | ||
+ | |||
+ | Łoza dojrzewa dobrze, nawet przy wysokim nawożeniu azotem i dużej wilgotności gleby. | ||
zobacz też [[odmiana::Wiktoria5]] | zobacz też [[odmiana::Wiktoria5]] | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | + | m.rz.-8-9pkt; m.pr.-8pkt; botrytis -8pkt - wg danych Instytutu im.Potapenko | |
+ | Wg innych publikacji w uprawie polowej odporność na choroby grzybowe jest nieco mniejsza od oficjalnych publikacji Instytutu. | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
- | + | łozy na 5-8 pąków , plonuje także z pąków przynasadowch. Może być cięta króko na 2-3 pąki. | |
== Synonimy == | == Synonimy == |
Wersja z 17:09, 24 sty 2011
Wiktoria | |
---|---|
Rodzice | Vitis vinifera x Vitis amurensis x SV 12-304 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 500-700 g |
Rozmiary jagód | 27x22 mm mm |
Masa jagód | 6-8 g |
smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Ilość dni dojrzewania | 115-125 |
Mrozoodporność | -26 °C247,15 K -14,8 °F 444,87 °R |
Kolor gron | czerwone |
Zapylanie | obcopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,5 g/l |
Opis
Atrakcyjna odmiana deserowa o wysokiej mrozoodporności i wczesnym terminie dojrzewania. Odporna na typowe choroby winorośli. Odmiana mozliwa do uprawy polowej na terenie całej Polski. Odmiana obcopylna. Wg. R.Piątek jest to odmiana samopylna raczej /patrz link/
Klastry duże o kształcie stożkowatym, średnio zagęszczone a często nawet luźne.
Jagody owalno-jajowate, czerwono -purpurowe.
Miąższ ścisły,soczysty z lekkim posmakiem muskatu gdy jagody w pełni dojrzałe.
Płodność ok.70-90% i wymaga regulacji owocowania.
Obciążenie krzewu : zalecane ok.25-30 pąków.
Łoza dojrzewa dobrze, nawet przy wysokim nawożeniu azotem i dużej wilgotności gleby. zobacz też Wiktoria5
Choroby
m.rz.-8-9pkt; m.pr.-8pkt; botrytis -8pkt - wg danych Instytutu im.Potapenko Wg innych publikacji w uprawie polowej odporność na choroby grzybowe jest nieco mniejsza od oficjalnych publikacji Instytutu.
Cięcie
łozy na 5-8 pąków , plonuje także z pąków przynasadowch. Może być cięta króko na 2-3 pąki.
Synonimy
Literatura
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=499&view=odmiana
Zdjęcia
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 115-125 + |
Kolor gron | czerwone + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 500 -700g + |
Masa jagód | 6-8 g + |
Mrozoodpornosc | 247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R) + |
Obciążenie | 25-30 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,4-1,8 szt. + |
Odmiana | Wiktoria +, SV 12-304 + i Wiktoria5 + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | 70-90% % + |
Rozmiar jagód | 27x22 mm mm + |
Smak | Lekki muszkat - gdy dojrzałe + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 6,5 + |